Dit is wat we weten over de mislukte aanslag in Brussel

België is met het neerschieten van een man in station Brussel-Centraal gisteravond ontsnapt aan een terreuraanslag. De aanslagpleger, die later aan zijn verwondingen overleed, was volgens de politie de 36-jarige Marokkaan Oussama Z. In zijn koffer zat een bom met spijkers en gasflesjes. Bij een huiszoeking in zijn woning is materiaal voor explosieven aangetroffen.

Soldaten bewaken Station Centraal.Beeld AFP

Wat we zeker weten:

- Om 20.39 uur komt Z. het station binnenlopen. Hij zondert zich eerst af.

- Om 20.44 uur begeeft hij zich tussen de aanwezigen in het station. Hij heeft een koffer bij zich, met daarin een bom, gemaakt met spijkers en gasflesjes.

- De man pakt de koffer op waarna hij begint te schreeuwen. Hij veroorzaakt een gedeeltelijke ontploffing waarbij niemand gewond raakt. De koffer vat volgens de politie op dat moment vlam.

- Z. loopt vervolgens een stationschef achterna, richting de sporen. De koffer laat hij achter. Hierop volgt een tweede explosie in de koffer.

- Hierna stapt Z. in de stationshal op een militair af terwijl hij 'Allahu akbar' roept. Deze militair reageert direct en opent het vuur op de man. Z. wordt meerdere keren geraakt. Hij overlijdt even later aan zijn verwondingen.

- De aanslagpleger werd geboren op 12 januari 1981 en hij woonde in de Brusselse wijk Molenbeek. Hij heeft de Marokkaanse nationaliteit.

- Na de aanslag is huiszoeking verricht in zijn huis en hier heeft de politie aceton en peroxide, materiaal waarmee de springstof TATP kan worden gemaakt. Dit werd ook gebruikt bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

- Z. was volgens de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek bekend voor een drugsdelict uit 2016.

- Justitie gaat uit van terrorisme. In de komende dagen worden extra veiligheidsmaatregelen genomen om nieuwe aanslagen te voorkomen.

- Nadere bijzonderheden over de aanslagpleger wil justitie niet geven in verband met het onderzoek.

- Premier Michel heeft overleg gehad met zijn Nationale Veiligheidsraad om de mislukte aanslag te bepreken. 'We zullen onze vrijheid, democratie en rechtsstaat verdedigen', zei Michel na afloop.

- Het treinverkeer op station Brussel-Centraal is in de loop van woensdag weer hervat.

- Het concert van Coldplay in het Koning Boudewijn-stadion woensdagavond wordt niet afgelast. De politie heeft echter opgeroepen geen rugzakken mee te nemen.

Omstanders worden dinsdagavond gevraagd het gebied bij het station te verlaten.Beeld EPA

Wat we niet zeker weten:

- De motieven van Z. zijn nog niet bekend. Volgens het Belgische openbaar ministerie zijn er aanwijzingen dat de verdachte een sympathisant was van Islamitische Staat.

- In het station zou alleen het ontstekingsmechanisme van de bom zijn ontploft, niet de bom zelf, meldt VTM. De autoriteiten hebben dit echter nog niet naar buiten gebracht. Het is nog altijd onduidelijk wat eerst ontplofte, wat de tweede explosie was en waarom de bom niet werkte.

- Het is nog altijd niet duidelijk of de dader alleen handelde of deel uitmaakte van een groter terreurnetwerk. Ook is een verband met eerdere aanslagen in Brussel nog altijd niet aangetoond.

Het station werd dinsdagavond direct gesloten. Vanochtend werd het treinverkeer weer hervat.Beeld AFP

Wat zeker niet klopt:

- De aanslagpleger droeg geen bomgordel. Na de aanslag doken er meteen berichten op dat getuigen hadden gezien dat Z. iets droeg dat leek op een bomgordel. De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldde onder andere dat er draden te zien waren waren op zijn lichaam. Dit klopt echter niet. 'Ik wil benadrukken dat hij geen explosievengordel droeg', aldus Justitie-woordvoerder Eric Van der Sypt woensdag op de persconferentie. Z. zou alleen de bomkoffer bij zich hebben gehad.

De politie neemt spullen mee na een huiszoeking in het huis van O.Z. in Molenbeek.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden