Dit is wat lezers wilden weten over Lust & Liefde (stiekem onze best gelezen rubriek)

Lust & liefde is vermoedelijk de meest gelezen rubriek van Volkskrant Magazine, misschien zelfs wel van de hele Volkskrant. Hierin schrijft Corine Koole wekelijks over de liefdesescapades van gewone Nederlanders. Via onze sociale mediakanalen lieten we afgelopen week liefhebbers vragen insturen. We legden ze aan Koole voor.

null Beeld Anne-Claire de Brij
Beeld Anne-Claire de Brij

Zijn al je verhalen echt?

Ja, alle verhalen zijn waargebeurd. Al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker, ik ga af op wat men mij vertelt. Maar afgaande op de intensiteit en de emoties waarmee ze hun verhaal vertellen - ik heb regelmatig huilende mannen en vrouwen tegenover me - zou het me erg verbazen als er verhalen tussen zouden zitten die uit de duim gezogen zijn.

Waar vind je al deze openhartige personen?

Iedereen die ik interview, heeft zichzelf aangemeld via het e-mailadres onderaan de rubriek.

Je hebt meer dan duizend verhalen over de liefde geschreven. Heb je ooit op het punt gestaan om ermee op te houden?

Dat kan altijd natuurlijk, ophouden, maar niet omdat ik het na duizend interviews wel gehad heb met de liefde. Ik merk dat ik naarmate ik meer patronen en wetten ontdek in al die interviews tezamen, ik de liefde als onderwerp om over te schrijven alleen maar fascinerender vind. Ik ontdek telkens weer iets nieuws. Het spectrum wordt steeds rijker.

null Beeld Anne-Claire de Brij
Beeld Anne-Claire de Brij

Welke liefdeslessen heb je zelf toegepast?

Dat je genereus moet kunnen zijn in een relatie of huwelijk, dat je iemand de vrijheid moet gunnen in zijn eigen eigenaardigheden en niet moet proberen de man of vrouw met wie je bent te veranderen. Noch het gevoel moet hebben verantwoordelijk te zijn voor zijn gedrag.

Hoe zorg je ervoor dat ze onherkenbaar blijven, de hoofdpersonen?

Door hen een andere naam te geven en soms woonplaats en beroep te veranderen. Maar aan het verhaal zelf verander ik niks. Dat moet authentiek blijven.

Heb je na een interview weleens besloten het verhaal toch niet te publiceren?

Nee, eigenlijk niet. Soms maak ik een interview waarvan ik denk, hier valt niks van te maken, maar in de praktijk zijn dat vaak de mooiste en meest bijzondere verhalen.

Heeft iedereen een verhaal?

Ja, iedereen heeft een verhaal. Dat laat ik ook zien, elke maand in De Rode Hoed in Amsterdam waar ik met Ronit Palache mannen en vrouwen interview die ik daar pas voor het eerst tegenkom, en van wie ik niets weet. Gewone mensen - en altijd interessant.

null Beeld Anne-Claire de Brij
Beeld Anne-Claire de Brij

Welke liefdestip wil je iedereen meegeven?

In de liefde gaat het niet om het grote, maar om het kleine gebaar. Niet om een verrassingsreisje naar Parijs, maar die fietsband snel even plakken omdat ze haast heeft en naar haar werk moet. In liefde gaat het om gezien worden, in al je behoeften. Dus let erop dat je oog houdt voor elkaar: door elkaar iets te gunnen - overwerk, een vakantietje, een avondje sporten, naar het café met vrienden - laat je blijken dat je ziet wie de ander is, en waar hij of zij gelukkig van wordt.

Lezers verwachten van de Volkskrant reportages en onderzoeksjournalistiek, maar Lust& Liefde is mateloos populair. Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van een rubriek met liefdesverhalen?

Liefde is het belangrijkste wat er is. Maar iedereen weet ook dat het soms behelpen is. De verhalen van anderen helpen ons onze mening te vormen ten aanzien van ons eigen liefdesleven. We toetsen ons eraan, ik hoor dat veel mensen er op zaterdagochtend met hun partner over praten. Vaak zijn de verhalen herkenbaar. Zo bieden ze troost: er is nóg iemand met hetzelfde probleem.

Waarom figureren in je rubriek niet vaker homoseksuele hoofdpersonen?

Dat vind ik ook jammer. Het idiote is, toen ik nog Van twee kanten maakte, een rubriek waarin een echtpaar over elkaar werd geïnterviewd, meldden zich wel vaak homoseksuelen aan; nu is dat veel minder. Stom inderdaad.

Welke verhalen hebben de meeste indruk op je gemaakt?

O, dat zijn er velen. De vrouwelijke horecamagnaat uit Amsterdam bijvoorbeeld die verhuisde naar Friesland en daar verliefd werd op een 21-jarige boerenzoon, of de vrouw die op haar 70ste dacht: hoe zou het met mijn jeugdliefde zijn, hem vervolgens een brief stuurde waarna contact volgde en waarna de jeugdliefde - oud, gammel - uiteindelijk verhuisde naar haar dorp, waar de vrouw en haar man nog altijd voor hem zorgen. Over eeuwige liefde gesproken!

null Beeld Tzenko Stoyanov
Beeld Tzenko Stoyanov

Moet je je inhouden om vrienden niet ongevraagd advies te geven?

Nee, absoluut niet. Vrienden zijn vrienden, daar verhoud ik mij op een andere manier toe dan tot mijn geïnterviewden. Mijn vrienden vraag ik niet op eenzelfde manier het hemd van het lijf. Gek misschien, maar dan zou ik schaamte voelen.

Is Lust & Liefde met de tijdgeest mee veranderd de afgelopen jaren? Zie je een veranderende verhouding tussen mannen en vrouwen?

De liefde blijft altijd hetzelfde, door de eeuwen heen. Wel denk ik dat vreemdgaan en flirten met anderen makkelijker is geworden de laatste jaren dankzij social media. Een app is zo verstuurd, en wordt sneller en makkelijker een beetje flirterig - juist omdat je elkaar niet ziet. Dat kan soms ineens een enorme vlucht nemen. Je begint met liefs onder een bericht, en voor je het weet stuur je elkaar 30 apps op een dag. Alle mannen en vrouwen die vreemd gaan, herken je aan de wijze waarop ze plotseling hun mobiel overal mee maar toe nemen, tot aan de wc aan toe.

Welk liefdesverhaal mis je nog in je collectie? Waar hoop je nog op?

Ik zou heel graag willen dat mensen met een niet-Europese achtergrond zich melden, ik zou willen weten of zij met dezelfde problemen in de liefde kampen als de gemiddelde Volkskrantlezer. En ik zou meer homo's willen. Misschien moeten we een keer een gerichte oproep doen.

Word je gelukkig van het schrijven van Lust & Liefde?

Ja, ik word heel gelukkig van al het schrijven, ik houd van dat 'in mijn hol kruipen' en me te verliezen in het verhaal van een ander.

De afgelopen 15 jaar maakte Corine Koole meer dan duizend interviews, reportages en verhalen over de liefde, waaronder de wekelijkse rubriek Lust & Liefde in Volkskrant Magazine. Onlangs verscheen haar nieuwste boek 'De zeven wetten van de liefde'. Over dat boek zegt ze: 'Het is eigenlijk een zelfstudieboek. Voor iedereen die wil weten hoe de liefde precies werkt en wat je precies kunt doen om gelukkiger te worden.'

Podcast: wat is het geheim van de rubriek Lust & Liefde? Corine Koole legt uit
Waarom storten al die mensen toch hun hart uit bij haar? En leert ze er zelf wel eens wat van? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid met Laura van der Haar.

'Ik weet wat je moet doen om een grote liefde te behouden, maar bij de loodgieter lekt het thuis ook'
Meer dan duizend interviews over de liefde maakte Corine Koole, auteur van de Volkskrant magazine-rubriek Lust & Liefde. En daardoor weet ze precies wat het geheim van een goed huwelijk is.

null Beeld Anne-Claire de Brij
Beeld Anne-Claire de Brij
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden