Profiel

Dit is Valerie Trierweiler: de nieuwe first lady van Frankrijk

De nieuwe First Lady van Frankrijk is een journaliste. Ze moet zichtbaar wennen aan haar nieuwe rol.

Ariejan Korteweg
Valerie Trierweiler, de nieuwe first lady van Frankrijk Beeld photo_news
Valerie Trierweiler, de nieuwe first lady van FrankrijkBeeld photo_news

Na een zangeres/ex-mannequin krijgt Frankrijk nu een journaliste als eerste dame. En net als Carla Bruni wil ze heel graag haar vak blijven uitoefenen. 'Financiële onafhankelijkheid is voor mij heel belangrijk', zegt ze.

Mevrouw Hollande heet Valérie Trierweiler. Ze is 47 jaar, heeft drie zonen uit een eerder huwelijk en is al meer dan twintig jaar journaliste bij Paris Match. Voor dat weekblad volgde ze vele jaren de politiek, zo hebben de twee elkaar ook leren kennen. De afgelopen jaren deed ze ook politieke interviews voor tv-zender Direct 8.

Schuchter
Ze moet zichtbaar nog wennen aan haar plaats in de schijnwerpers. Dat was te zien in Tulle, waar ze schuchter opdook naast haar man, toen die zijn eerste toespraak als president hield. Tegen Femme Actuelle zei ze: 'Eerst had ik er moeite mee voor hem te klappen, terwijl ik journaliste was. Dat is voorbij. Ik juich voor hem alsof hij een voetballer is.'

Ze kennen elkaar al lang. Hun eerste ontmoeting dateert van 1988, in 2005 schreef ze zijn portret voor Paris Match. Maar pas in oktober 2010 kwamen ze voor de dag met hun relatie. 'Valérie is de vrouw van mijn leven' - met die woorden maakte Hollande in een interview met roddelblad Gala zijn nieuwe relatie bekend. Hij was tot 2007 de partner van Ségolène Royal, met wie hij vier kinderen heeft.

De kandidatuur van Hollande voor het presidentschap zette het leven van Trierweiler op de kop. Ze mocht geen gesprekken met politici meer doen op tv, bij Paris Match wilden ze haar niet meer op de politieke redactie. De grootste schok was dat het blad in maart haar portret op de omslag zette zonder dat ze er van afwist. 'Ze gebruiken foto's van mij zonder om toestemming te vragen', twitterde ze.

Gereserveerd
De nieuwe eerste dame wordt nog wel eens als koel omschreven. 'Ik ben eerder gereserveerd', vindt ze zelf. 'En ik heb niet het diepe verlangen mezelf op de voorgrond te plaatsen.'

Trierweiler was het afgelopen jaar betrokken bij de campagne van Hollande. Ze wordt gezien als de stille kracht achter de imagoverandering die hij onderging (10 kilo lichter, betere pakken, andere bril). Op zijn campagnehoofdkwartier had ze haar eigen bureau.

'Ik zal me aan het protocol houden', zei ze tegen Femme Actuelle. 'Al boezemt het verlies aan vrijheid me angst in.' Het is voor het eerst dat een ongetrouwd koppel het Élysée betrekt. Al blijft dat laatste figuurlijk: Hollande en zijn vrouw zijn niet van plan daadwerkelijk in het paleis te gaan wonen.

Carla Bruni was zondagavond een van de eersten die haar feliciteerde en sterkte wenste.

undefined

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden