Dit is uw lever

Laatst werd ik 's nachts wakker met een buikpijn alsof ik een kind aan het baren was. Nu was daar beslist geen sprake van, dus ging ik de volgende dag naar de dokter om verhaal te halen....

'Nee, de galblaas ziet er goed uit, en de pancreas ligt er prima bij', zei de dokter. 'Uw nieren zijn ook heel mooi.' Net toen ik gevleid begon te glimlachen voegde hij er achteloos aan toe: 'Kijk, dit is uw lever. Hij is een beetje vet'. En na een blik op mijn verschrikte gelaat: 'Dat is niet zo erg, hoor. Het goede leven, hè? Te veel wijn, te veel dierlijke vetten. . . , maar zo'n lever kan wel wat hebben, hoor.' Ja ja, en die buikpijn dan? 'Och, een zomergriepje', meende de dokter. 'Die galblaas houden we in de gaten. Met uw bourgondische levenswijze. . . als hij lastig wordt, halen we hem er uit. Dat ding heeft u toch nergens voor nodig'.

Gebroken stapte ik van de onderzoektafel, en bleef de rest van de dag tobben. Ik wil geen vette lever, en mijn galblaas wil ik graag houden. Het is míjn galblaas , en ik bepaal zelf wel of ik hem ergens voor nodig heb. Een bourgondische levenswijze, ja, ja. Die dokter zelf ziet er uit als de dood van pierlala, met zijn holle ogen en schriele nekje. Maar zijn lever is stellig om door een ringetje te halen. Ik ga mijn leven beteren. Het is afgelopen met die sloten wijn, doorregen entrecotes, de cognacjes bij de koffie en de asperges met botersaus.

Wat die asperges betreft: met moddervette hollandaise zijn ze natuurlijk het lekkerste, maar je kunt ze ook heel verdienstelijk grillen of roosteren. Daar komt weinig vet aan te pas, en ze krijgen er veel smaak door. Onderstaand gerecht is heel licht, en smaakt toch niet alsof je straf hebt.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de asperges en breek het onderste, harde deel van de stelen af. Doe de asperges in een plastic zak met een scheutje olijfolie, en schud en kneed de zak tot de asperges egaal ingevet zijn.Leg ze naast elkaar op het bakblik en schuif dat in de hete oven. Laat de asperges tien minuten bakken. Meng intussen de knoflook met nog een beetje olie, en smeer dat mengsel met een kwastje over de asperges. Laat ze nog vijf minuten bakken of iets langer, tot ze beetgaar zijn. Bestrooi ze met (grof) zout en versgemalen peper, verdeel ze over twee of meer borden, en rasp over elke portie wat parmezaanse kaas. Wie helemaal streng is laat de kaas weg, en druppelt een beetje balsamicoazijn of fijngehakte kappertjes over de asperges, ook lekker. Een stukje vis erbij, of een mager(lams)biefstukje: en lintmacaroni of knapperig brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden