'Dit is niet het einde van de Deventer moordzaak'

DEN HAAG (ANP) - Ernest Louwes zet de strijd voor herziening van zijn zaak onverminderd voort. Dat zei hij dinsdag nadat hij in Den Haag de uitspraak van de Hoge Raad had aangehoord.

,,Er zijn twee mensen die weten dat de uitspraak van de Hoge Raad 100 procent fout is'', zei Louwes. ,,Dat zijn de moordenaar van de weduwe Wittenberg en ik.''

Louwes' advocaat Geert-Jan Knoops beaamde dat de verdediging nog diverse procedures in petto heeft, onder meer aanvullend forensisch onderzoek. Verder wilde hij er inhoudelijk niet op ingaan. Knoops noemde de beslissing van de Hoge Raad de zaak niet te laten herzien ,,zeer teleurstellend, maar het is niet het einde van de Deventer moordzaak''.

De raadsman zei dat hij samen met Louwes en anderen werkt aan een nieuw herzieniningsverzoek. Knoops zei te hopen dat dat over een jaar of twee de regels voor herzieningsverzoeken zijn gemoderniseerd. ,,Vandaag is de drempel niet gehaald. Dat komt niet doordat we ondeugdelijk werk hebben geleverd, maar doordat het herzieningssysteem achterhaald is. Louwes is eigenlijk te vroeg geweest met dit verzoek, dat hij in 2006 deed.''

De advocaat voelt zich gesterkt door het jaarverslag van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) dat maandag verscheen. Daarin wordt overwogen of de drempel voor een zogenoemd 'novum', een nieuw feit waar de rechter zich niet over heeft kunnen buigen, omlaag moet. In de toekomst zou bijvoorbeeld ook een rapportage van een deskundige als nieuw feit gezien kunnen worden, meent Knoops. Nu komen meningen, overtuigingen en gevolgtrekkingen in principe niet in aanmerking als reden voor herziening van een uitgeprocedeerde strafzaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden