Dit is Menno Snel, de enige bewindspersoon van Rutte III zonder politieke ervaring

De aanstaande staatssecretaris van Financiën is de enige bewindspersoon van Rutte III zonder politieke ervaring. Bankier Menno Snel (46) werd pas anderhalve week geleden door D66 gevraagd om de Belastingdienst onder zijn hoede te nemen. Hij zei ja, maar moest nog wel even lid worden van de partij.

Joost De Vries
Menno Snel in gesprek met Mark Rutte. Beeld anp
Menno Snel in gesprek met Mark Rutte.Beeld anp

Hij was geen wethouder, geen partijbestuurder, schreef geen verkiezingsprogramma, was geen Statenlid, ook geen Kamerlid. Snel is een uitzondering in de nieuwe bewindsliedenploeg. Zijn gebrek aan politieke ervaring compenseert hij ruimschoots met zijn economische en financiële kennis.

Feitelijk betekent zijn nieuwe baan voor hem een terugkeer op Financiën. Hij was er ambtenaar van 1995 tot 2009 en werkte zich op tot plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken. Hij kent de Belastingdienst wellicht beter dan zijn voorganger Wiebes (VVD), en dat zal van pas komen. Snel moet de dienst met dertigduizend ambtenaren reorganiseren, iets waar Wiebes niet in slaagde.

Sinds 2009 werkte hij enkele jaren bij pensioenuitvoerder APG, was vervolgens de Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en is sinds vorig jaar baas van de Nederlandse Waterschapsbank.

Deze man moet je hebben, zeiden D66-prominenten Koolmees, Ollongren en Rinnooy Kan tegen partijleider Pechtold. Dat advies kon hij niet negeren, vertelt zijn woordvoerder. Koolmees was het afgelopen halfjaar Pechtolds secondant bij de onderhandelingen en wordt nu minister van Sociale Zaken. Ollongren, tot drie jaar geleden de hoogste ambtenaar van premier Rutte, wordt vicepremier.

Koolmees kent Snel van Financiën, waar ook hij jaren werkte. Het was Koolmees die hem onlangs opbelde. 'Ik zat in Washington bij de annuals (jaarlijkse bijeenkomst, red.) van het IMF. Het was 7.10 uur in de ochtend', zegt Snel dinsdag na zijn gesprek met formateur Rutte. De vraag kwam als een verrassing. 'Ik heb gezegd dat ik er even over moest nadenken.' Hij werkte amper anderhalf jaar bij de Waterschapsbank. 'Het is jammer dat ik daar moet stoppen, maar zo'n functie als deze kun je niet laten lopen.'

Snel weet dat hem een taaie klus te wachten staat bij de Belastingdienst. 'Op dit moment is duidelijk dat niet alles goed gaat', zegt hij met gevoel voor understatement. Voordat hij donderdag wordt beëdigd kan hij vanochtend nog een keer meekijken met zijn voorganger. De Kamer gaat een laatste keer in debat met Wiebes: over het 'verandertraject' bij de fiscus.

Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden