Dit is het verhaal achter de foto op luchthaven Zaventem

Het is misschien wel het bekendste beeld van de aanslagen in Brussel: de twee vrouwen die vlak na de explosies op een bankje zitten op de luchthaven van Zaventem: de ene vrouw huilend, ontredderd en onder het stof, naast haar de andere vrouw die, met bebloede hand, in haar telefoon praat. Dit is het verhaal achter de foto die viraal is gegaan op social media en wereldwijd in honderden kranten is gepubliceerd.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld Reuters / Ketevan Kardava
Beeld Reuters / Ketevan Kardava

De foto is gemaakt door de 36-jarige Georgische journaliste Ketevan Kardava. Ze zou die dinsdagochtend naar Genève vliegen om verslag te doen van gesprekken tussen Rusland en Georgië toen de eerste bom af ging. Volgens Kardava vlogen deuren en ramen open. Overal was stof en rook. 'Om mij heen lagen tientallen mensen zonder benen, onder het bloed', vertelde ze aan de Amerikaanse krant USA Today.

Kardava keek naar eigen zeggen als eerste naar haar eigen benen. 'Ik kon niet geloven dat ik ze nog steeds had. Ik was in shock. Ik wilde naar een veilige plek, maar ik wilde ook foto's nemen. Als journaliste was het mijn plicht om dat te doen en de wereld te laten zien wat er gaande was.' Kardavas eerste foto, met haar mobieltje, was die van de twee vrouwen op het bankje.

Ze zegt zich niet goed te kunnen herinneren hoe ze de foto heeft kunnen maken. 'Het moet mijn instinct als journalist zijn geweest. Ik heb hem toen ik eenmaal buiten was op Facebook gezet en erbij geschreven: explosie, help ons.'

De bellende vrouw

Zo werden de twee vrouwen op het bankje het gezicht van de gruwelijke aanslag op de Brusselse luchthaven. De bellende vrouw is de Belgische Stefanie De Loof uit Hoeilaart. Zij vertelde op de Belgische Radio 2 hoe zij in de buurt van de Starbucks net bezig was om haar rugzak te ordenen, toen ze plotseling werd opgeschrikt door de eerste explosie.

'Ik besefte niet onmiddellijk dat het om een bomaanslag ging. Ik zag dat mensen het op een lopen zetten, maar dat voelde niet goed aan. Daarom heb ik me verstopt onder de zitjes. Ik voelde mij daar veiliger dan met de massa mee te lopen. Ik heb mijn oren en hoofd beschermd en daarna volgde vlakbij een tweede knal', aldus De Loof, die werkt voor Artsen zonder Grenzen en voor haar werk onderweg was naar Haïti.

Als ze militairen ziet, weet De Loof dat het goed komt. 'Ik voelde aan mijn hoofd, zag dat mijn hand vol bloed zat en vroeg mij af waarom ik zo hard bloedde', vertelde De Loof. 'Daarom zie je op de foto dat ik mijn hand tegen mijn hoofd druk, om het bloeden te stelpen. In mijn andere hand heb ik mijn mobiel waarmee ik bel met mijn moeder, die mij zojuist had afgezet bij de luchthaven. Ik wilde haar laten weten dat ik oké was'.

De vrouw in het gele jasje

Vervolgens besloot de Belgische om de mensen om haar heen te helpen. Ook de vrouw met het gele jasje, of wat daar van over is, naast haar op het bankje. 'Ik heb om medische redenen haar been afgekneld en haar comfortabeler gelegd.'

De vrouw heet Nidhi Chaphekar en is een Indiase stewardess van JetAirways. Kort ervoor is ze in Brussel geland, na een lange vlucht uit Mumbai. Nog even en de 40-jarige Indiase moeder van twee kinderen kon met haar collega's zich opmaken om te gaan boarden voor een vliegtuig richting Newark.

Maar toen waren daar de explosies. Vooral de kracht van de tweede, grotere ontploffing had Chapekar weggeblazen, waardoor de stewardess verwondingen opliep aan haar oog en enkel. Vertwijfeld had zij zich op het bankje laten zakken. Haar gele jasje opengescheurd, een schoen kwijt, wezenloos voor zich uit starend terwijl om haar heen mensen paniekerige telefoontjes pleegden naar familie en vrienden.

Op dat moment klikte de Georgische journaliste Ketevan Kardava. Enkele minuten later ging het beeld de wereld over. Ook Chapekars echtgenoot Rupesh kreeg de foto in Mumbai onder ogen.

Enkele uren later zaten hij en zijn broer Nilesh met noodvisa op een vlucht naar Parijs. En van daaruit naar het Brusselse ziekenhuis waar Chapekar nog altijd wordt behandeld voor haar verwondingen.

Die blijken overigens niet levensbedreigend. Maar Chapekars leven zal door dé foto van de aanslag op de luchthaven in Brussel waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden