OverzichtRegering-Biden
Dit is het team van Biden dat de rust in de VS moet terugbrengen
In niets lijkt het team van Biden op dat van Trump. Er zitten meer vrouwen, meer migranten en meer mensen van kleur dan ooit in de Amerikaanse regering. De president wil dat zijn team de diversiteit van het land reflecteert. Maar bovenal moet het rust brengen.
1.
Antony Blinken (58)
Buitenlandse Zaken
Blinken belichaamt de radicale koerswijziging die het Amerikaanse buitenlandbeleid te wachten staat na vier jaar ‘America First’ onder Trump. Hij is een overtuigd atlanticus en ziet het als zijn eerste taak de banden met Amerika’s bondgenoten te herstellen. Daarbij speelt zijn achtergrond een rol: hij heeft decennia ervaring in de diplomatieke wereld, groeide op in Parijs en spreekt vloeiend Frans. Als onderminister van Buitenlandse Zaken onder Obama pleitte hij voor ingrijpen in Libië, een beslissing waarmee Biden het destijds oneens was. Critici van Blinken rekenen hem ook aan dat hij vierkant achter de invasie in Irak stond in 2003, die Biden ook steunde.
2.
Lloyd Austin (67)
Defensie
De keuze voor Austin wordt historisch genoemd: hij is de eerste zwarte defensieminister van Amerika. De gepensioneerde viersterren-generaal doorliep tijdens zijn veertigjarige carrière alle rangen; het maakt hem geliefd bij militairen. In 2003 stootte hij met zijn eenheid door naar Bagdad om Saddam Hussein af te zetten. Aan het eind van zijn carrière was hij de baas bij Central Command, de defensietak die alle militaire operaties in het Midden-Oosten en Azië overziet. Critici vinden dat Biden met zijn keuze voor Austin geen einde lijkt te willen maken aan de warme banden tussen het Witte Huis en de wapenindustrie. Austin is bestuurder van wapenfabrikant Raytheon.
3.
Alejandro Mayorkas (61)
Binnenlandse Veiligheid
Voor het eerst wordt een Latino én immigrant hoofd van Binnenlandse Veiligheid. Mayorkas werd geboren in Cuba en verhuisde na de Cubaanse revolutie met zijn ouders naar de VS. Als geslaagde immigrant denkt hij veel positiever over immigratie dan zijn voorgangers onder Trump. De afgelopen jaren moest moest Mayorkas toezien hoe Trump twee projecten om zeep wilde helpen waar hij onder Obama bij betrokken was. Zo probeerde hij diplomatieke betrekkingen met Cuba te herstellen, iets wat Trump meteen weer terugdraaide. Mayorkas was ook een van de architecten van het DACA-programma om kinderen die met hun ouders illegaal de VS waren binnengekomen te beschermen tegen deportatie. Ook dat wilde Trump beëindigen.
4.
Janet Yellen (74)
Financiën
Yellen wordt de eerste vrouw aan het hoofd van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Van 2014 tot 2018 was ze al voorzitter van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Trump weigerde haar voor een tweede termijn te benoemen: volgens hem had ze de rente opzettelijk laag gehouden om zijn economische beleid dwars te zitten. Yellen is voorstander van de flinke financiële injectie die is uitgevoerd om de schade van de corona-pandemie te repareren. Als Biden nog een extra coronasteunpakket wil doorvoeren, is zij vooralsnog geen obstakel.
5.
Gina Raimondo (59)
Economische Zaken
Raimondo krijgt een ratjetoe aan taken die op het eerste oog niet allemaal even belangrijk lijken, maar cruciaal zijn voor de Democraten. Zo krijgt zij een dikke vinger in de pap bij de volkstelling, waarvan de uitkomst bepaalt hoeveel kiesmannen elke staat de komende tien jaar krijgt. Dat heeft weer invloed op wie de volgende president van Amerika wordt. De mate waarin Raimondo dit proces in goede banen weet te leiden, zal medebepalend zijn voor het vertrouwen van Amerikanen in hun kiesstelsel, dat ernstig is beschadigd onder Trump. Een andere belangrijke taak van Raimondo is om de handel met Amerika te stimuleren. Ze zal hiervoor nauw samenwerken met handelsgezant Katherine Tai, die de dagelijkse onderhandelingen over handelsverdragen gaat leiden.
VIJF BELANGRIJKSTE WITTE HUIS-MEDEWERKERS:
1.
Ron Klain (59)
Chefstaf
De chefstaf bepaalt de agenda van de president, wie de Oval Office inkomt en welke gesprekken prioriteit hebben. Klain is een jurist met wie Biden al ruim dertig jaar samenwerkt. Hij diende eerder als stafchef van Biden toen deze nog vicepresident was. In 2000 hielp hij vicepresident Al Gore in het juridische gevecht om de uitslag van de presidentsverkiezingen, dat uiteindelijk op een overwinning voor George Bush uitliep. Onder president Obama had hij verscheidene rollen, zoals coördinator van de (succesvolle) poging om de ebola-uitbraak in 2014 te stoppen. Die ervaring komt hem goed van pas nu de VS nog steeds in de greep zijn van het coronavirus. Klain wordt gezien als iemand uit het midden van de Democratische Partij, die ook zaken kan doen met gematigde Republikeinen.
2.
Jeff Zients (54)
Corona-tsaar
Ook Zients is een vertrouweling van Biden, hij werkte eerder met hem samen toen Biden vicepresident was. Destijds was Zients topadviseur economische zaken en hielp hij bij de introductie van Obamacare. Nu moet Zients samen met een team Amerika's ‘grootste gezondheidscrisis in een eeuw’ oplossen. Hij zal nauw samenwerken met dr. Vivek Murthy, het hoofd van de corona-taskforce. Dat is een groep van twaalf wetenschappelijk experts die snel een plan moeten maken om de pandemie terug te dringen. Zients’ taak is om alles politiek mogelijk te maken. Daarnaast moet hij de aanvoer en distributie van vaccinaties in goede banen leiden. Zijn nauwe contacten met het bedrijfsleven komt daarbij van pas.
3.
Jake Sullivan (43)
Nationaal Veiligheidsadviseur
Ook al iemand met diepe wortels in het State Department. Sullivan, een goede vriend van Blinken, was ook Nationaal Veiligheidsadviseur van Biden toen die nog vicepresident was. Hij zat in het team dat met Teheran onderhandelde over het nucleaire akkoord met Iran, dat Trump later opzegde. Biden wil zich weer aansluiten bij het akkoord. Uiteraard zal Sullivan in de besprekingen daarover een belangrijke rol spelen. In Trump-kringen wordt Sullivan gezien als een typische vertegenwoordiger van de ‘Deep State’, het ambtenarenapparaat dat president Trump volgens diens aanhangers dwars zat.
4.
John Kerry (77)
Klimaatgezant (ministerstatus)
Ook Kerry is er door Biden bijgehaald voor reparatiewerk. Als minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama was Kerry een van de architecten van het Klimaatakkoord van Parijs, waar de VS zich onder Trump uit terugtrokken. Zijn benoeming als ‘klimaat-tsaar’ moet de groene vleugel van de Democratische partij laten zien dat het klimaatbeleid een van de prioriteiten van de Biden-regering gaat worden.
5.
Jen Psaki (42)
Hoofd Persvoorlichting
Onder Trump voerden journalisten elke dag strijd met woordvoerders die meningen als ‘alternatieve feiten’ presenteerden, die echte feiten extreem verdraaiden en media wegzetten als ‘vijanden van het volk’. Onder Psaki zullen dit soort excessen vermoedelijk niet meer voorkomen. Al moet nog bezien worden hoe transparant ze zal zijn, spreekt het in haar voordeel dat ze zich eerder een oerdegelijke directeur communicatie toonde onder Obama. Relletjes in de pers gingen in die tijd over onbeduidende zaken als de kleur van Obama's pak.
TWEE CRUCIALE TOPAMBTENAREN
1.
Avril Haines (51)
Directeur Inlichtingen
Haines wordt de eerste vrouwelijke directeur van de nationale inlichtingendiensten. In die hoedanigheid geeft zij de president elke ochtend een briefing over staatsgeheime zaken, en coördineert het werk van de zeventien inlichtingendiensten. Haines zat onder president Obama in de nationale veiligheidsraad en was twee jaar lang plaatsvervangend directeur van de CIA. Vanuit linkse hoek krijgt ze het verwijt dat ze enthousiast meewerkte aan de drone-aanvallen waarmee de Obama-regering terreurverdachten overzee uitschakelde. Ze moet rust brengen bij de inlichtingendiensten, die een woeste tijd hebben doorgemaakt onder Trump. Medewerkers van de inlichtingendiensten klagen over de sterk gepolitiseerde sfeer onder haar voorganger John Ratcliffe, die bekend staat als een loyale Trump-aanhanger.
2.
Linda Thomas-Greenfield (68)
VN-ambassadeur
Voornaamste taak: De VS vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties
De zwarte diplomate heeft net als Blinken een lange staat van dienst op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze was Amerikaans ambassadeur in Liberia en diende onder president Obama als onderminister voor Afrikaanse aangelegenheden. Kort na het aantreden van Trump werd ze het slachtoffer van een grootscheepse zuivering in de top van het ministerie. Na vier jaar ijskoude relaties met de VN zal Thomas-Greenfield een heel nieuw klimaat brengen in het hoofdkwartier van de VN in New York.