Dit is het Frankrijk van de virtuele president Le Pen

De rechtse krant Le Figaro riep Marine Le Pen dit weekend uit tot de virtuele president van Frankrijk. Als er nu verkiezingen worden gehouden, dan zou Le Pen de zittende president Hollande in de tweede ronde verslaan met 54 tegen 46 procent van de stemmen, bleek uit een opiniepeiling. Stel: Le Pen wordt daadwerkelijk president, hoe zou Frankrijk er dan uitzien?

Marine le Pen, de leider van de extreemrechtse partij Front National tijdens een jongerenbijeenkomst in Frejus. Ook vader Jean Marie Le Pen (links) is daarbij aanwezig. Beeld reuters

Natuurlijk is er alle reden om deze peiling te relativeren. De verkiezingen zijn pas in 2017. Als Le Pen de tweede ronde haalt, is het veel waarschijnlijker dat ze een rechtse kandidaat treft, van wie ze volgens diezelfde peiling zou verliezen. Niettemin: Le Pen wint aan steun en statuur. Als de politieke en economische crisis in Frankrijk aanhoudt is een presidentschap denkbaar.

1. Grenzen dicht
Het Front National is al lang geen single issue-partij tegen vreemdelingen meer. Marine Le Pen praat net zo lief over Europa of de economie. Maar toch: haar kiezers lijken zich vooral druk te maken over immigratie en criminaliteit - twee begrippen die voor de Frontkiezer praktisch synoniem zijn. Marine Le Pen wil daarom de jaarlijkse instroom van immigranten beperken van 200 duizend naar 10 duizend. Gezinshereniging wordt onmogelijk gemaakt, het verdrag van Schengen opgezegd, controles aan de grenzen in ere hersteld. Als een bedrijf iemand wil inhuren, moet het de voorkeur geven aan een Fransman. Deze punten zijn in strijd met het Europees en internationaal recht.

2. Herstel Franse soevereiniteit

Het 'herstel van de Franse soevereiniteit' speelt een centrale rol in het project van Marine Le Pen. Frankrijk moet uit de euro stappen en onderhandelen over een nieuw Europees verdrag, waarbij vrijwel alle bevoegdheden van Brussel weer worden overgeheveld naar Parijs en de andere hoofdsteden. Dat kan slechts twee dingen betekenen: Europa wordt ontmanteld of Frankrijk stapt uit de Europese Unie.

Marine Le Pen arriveert op het jongerencongres in Frejus, afgelopen weekend. Beeld afp

3. Een links sociaal-economisch beleid
Het Front National is de populairste partij onder Franse arbeiders. Le Pen scoort hoog in gebieden waar vroeger de communisten sterk waren, zoals de streek rondom Lille. In sociaal-economisch opzicht heeft ze een links programma: de koopkracht van de gewone Fransman moet omhoog, de pensioenleeftijd wordt weer teruggebracht naar 60 jaar.

De tegenwerping dat zulke maatregelen onbetaalbaar zijn, wordt door Le Pen steevast gecounterd met een pleidooi voor economisch patriottisme: als Frankrijk zijn eigen bedrijven mag beschermen tegen de concurrentie uit lagelonenlanden, dan zal het een stuk beter gaan. Ook het verlaten van de euro zal soelaas bieden, aldus Le Pen. Als vanouds kan Frankrijk haar franc devalueren, waardoor zijn concurrentiepositie wordt hersteld en een bedrijf als Peugeot-Citroën binnen de kortste keren boven Jan is.

4. Een sterke staat
Het programma van het Front National begint met het hoofdstuk 'Het gezag van de staat'. De staat 'is de ruggengraat van het Frankrijk dat wij lief hebben', zei Marine Le Pen ooit. Haar programma is gebouwd rond een sterke, soevereine staat. Een staat die streng straft, 'Franse' kunst bevordert en het serveren van varkensvlees in schoolkantines verplicht stelt, teneinde de toenemende 'islamisering' te bestrijden.

Le Pen contrasteert de sterke staat, die zijn burgers beschermt tegen de grillen van de markt met de hedendaagse 'ultraliberale' wereldorde, waarin het individu is overgeleverd aan de ongrijpbare krachten van globalisering en financiële markten. Economen maken doorgaans gehakt van het programma van Le Pen. Haar sociale voorstellen zijn onbetaalbaar, zeggen ze, en protectionisme zou de Franse economie enorme schade toebrengen.

Maar voor Fransen die niet profiteren van de globalisering is het programma van Le Pen uitermate aantrekkelijk, niet in de laatste plaats vanwege de nostalgie naar les trente glorieuses, de periode van 1945 tot 1975, toen Frankrijk sterk, soeverein en welvarend was. En bovendien steekt Le Pen een dikke middelvinger op naar de politieke klasse, een in zichzelf gekeerde elite die er niet in geslaagd is het verval van de trotse natie te keren.

Marine Le Pen wil de jaarlijkse instroom van immigranten beperken van 200 duizend naar 10 duizend. Beeld afp
Het 'herstel van de Franse soevereiniteit' speelt een centrale rol in het project van Marine Le Pen. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.