Dit is het eiland dat Noord-Korea in het vizier heeft voor een raketaanval

Guam is het stukje Amerika dat het dichtst bij Noord-Korea ligt. Op 3.400 kilometer afstand om precies te zijn, ruim binnen bereik van de Noord-Koreaanse Hwasong-12-raketten. En daarom belandde het tropische eiland in het oog van de storm. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dreigde donderdag dat hij maar met zijn vingers hoeft te knippen en er zullen vier raketten op Guam worden afgevuurd. Die zullen het eiland niet raken, maar 30 tot 40 kilometer voor de kust buiten de territoriale wateren in zee belanden.

Toeristen op Guam maken zich voorlopig nog niet druk om de Noord-Koreaanse dreiging. Beeld afp
Toeristen op Guam maken zich voorlopig nog niet druk om de Noord-Koreaanse dreiging.Beeld afp

Het was Kims reactie op de aankondiging een dag eerder van president Donald Trump dat de Verenigde Staten Noord-Korea met 'vuur en furie' zullen bestrijden als het communistische land doorgaat met het ontwikkelen van kernraketten. In antwoord op deze voor Amerikaanse begrippen harde taal dreigde Kim al dat hij Guam zou 'verzwelgen in vuur'.

Guam, een territoriaal gebied van de VS, ligt strategisch in de westelijke Stille Oceaan, op handzame en overzichtelijke afstand van zowel de Filipijnen, China als Japan. Het eiland, deel van de Micronesische Marianenarchipel, huisvest mede om die reden een belangrijke Amerikaanse belangrijke marine- en luchtmachtbasis, Andersen Air Force Base, die eenderde deel van het 540 vierkante kilometer grote eiland in beslag neemt. Er zijn onder meer nucleaire onderzeeërs en B-1-bommenwerpers gestationeerd.

De gouverneur van Guam, Eddie Baza Calvo, verzekerde de ruim 160 duizend eilandbewoners gisteren dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de Noord-Koreaanse dreigementen, al maakt hij zich wel degelijk ongerust. Calvo onderhoudt echter goed contact met het Witte Huis en met de binnenlandse veiligheidsdiensten, liet hij zijn onderdanen weten. Dat zijn Amerikaanse staatsburgers die Trump als president hebben, al hebben ze geen Amerikaans stemrecht. Guam valt overigens niet onder de Navo-verplichtingen van wederzijdse militaire bijstand omdat het ten zuiden van de Kreeftskeerkring ligt. Een aanval op de territoriale wateren van Guam zou dus niet zomaar ook een aanval op de Navo-bondgenoten zijn.

Het in 1521 door de Portugese zeevaarder Ferdinand Magellaan ontdekte Guam is vaker het toneel van militaire krachtmetingen geweest. Eeuwenlang was het eiland Spaans koloniaal bezit. In 1898 wisten de Amerikanen het te veroveren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Guam tussen 1941 en 1944 in Japanse handen. Na de bloedige herovering bouwden de Amerikanen er de militaire basis die ze tijdens de Vietnamoorlog in de jaren zestig en zeventig gebruikten om Noord-Vietnam, Laos en Cambodja met bommenwerpers te bestoken.

Veel paniek lijkt er na de Noord-Koreaanse dreigementen niet te heersen onder de inwoners van Guam, die merendeels van Micronesische en Filipijnse herkomst zijn. 'Zeker, ik weet dat Guam een doelwit is omdat het vanwege de militaire basis belangrijk is voor de VS', zei de 25-jarige Clarissa Baumgartner tegen Reuters. 'Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de VS ons zullen beschermen.' Ook Virgie Matson (51) zegt op de Amerikanen te vertrouwen. 'Zij zijn hier om ons eiland te beschermen.' Er wonen zevenduizend Amerikaanse militairen op het eiland.

Ook het toerisme op het drukbezochte eiland lijkt vooralsnog niet onder de nucleaire dreiging te lijden. Ook donderdag landden weer duizenden vakantiegangers op de luchthaven. Het toerisme is naast de Amerikaanse militaire basis de belangrijkste economische inkomstenbron van Guam oftewel 'mini-Hawaii', zoals gouverneur Calvo het eiland noemt. Elk jaar bezoeken meer dan een miljoen vooral Japanse en Zuid-Koreaanse toeristen Guam, vooral vanwege de tropische stranden en duikmogelijkheden.

Lees verder over de Noord-Koreaanse oorlogsdreiging

Noord-Korea zegt laatste hand te leggen aan plan om vier raketten af te vuren richting Guam
Noord-Korea heeft donderdag de spanningen met de VS verder opgevoerd met een dreigement om middellangeafstandsraketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam. Een plan hiertoe zal volgende week worden afgerond, aldus Pyongyang. Noord-Korea heeft nog niet eerder zo gedetailleerd informatie vrijgegeven over een plan om Guam te bedreigen.

Woordenstrijd Trump en Noord-Korea loopt ongekend hoog op - dit zijn de militaire scenario's

Nooit eerder uitte een Amerikaanse president zulke dreigende taal tegen Noord-Korea: Donald Trump dreigde Pyongyang dinsdag met 'vuur en woede die de wereld nog nooit eerder heeft gezien'. Maar wat kan Trump nog doen nu Noord-Korea in staat is om raketten te voorzien van kernwapens? En wat zal de reactie van Pyongyang zijn? We zetten de mogelijke scenario's op een rij.

Noord-Korea's nucleaire realisme
De wereld lijkt aan de rand te staan van een serieuze nucleaire crisis, met hoofdrollen voor de impulsieve Trump en de maniakaal ogende Kim Jong-un. Er moet een keuze gemaakt worden tussen praten en verscherpte sancties, vindt columnist Arnout Brouwers.

VS weten zich geen raad met Kim en zijn raketten
De zorgen over een eventuele nucleaire oorlog zijn vooral sterk in de Verenigde Staten. In New York kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen.

De vraag is niet of, maar wanneer Noord-Korea Los Angeles met een raket kan treffen
Met de jongste lancering ligt Alaska in theorie al binnen het bereik van Kim Jong-un en zijn generaals. Perfectionering van de Hwasong-14 moet op termijn leiden tot bedreiging van de Amerikaanse Westkust met een trefzekere raket. Hoe erg is Pyongyangs bezit van een langeafstandsraket?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden