Dit is het belangrijkste nieuws van zaterdag 3 december

Goedemorgen. De Nederlandse terrorismecoördinator NCTV was al op de hoogte van de inhoud van de film Fitna van Geert Wilders, dankzij een undercoveroperatie van de Deense geheime dienst. Lees hier het onderzoek dat de Volkskrant deed naar de beveiliging van de PVV-leider, waarbij dit een van de ontdekkingen is. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: de tweede man van het verguisde Dutchbat-bataljon verbreekt na 21 jaar het stilzwijgen over Srebrenica, en een dubbelinterview met de broers Javier en Emilio Guzman.

Geert Wilders op 5 maart 2010 bij een persconferentie in Londen, waar hij de vertoning van Fitna bijwoonde.Beeld afp

Terwijl u sliep

Nederland kreeg hulp van Deense spion rond 'Fitna'

De Deense geheime dienst heeft in 2008 in een undercoveroperatie de inhoud van de film Fitna van Geert Wilders achterhaald. Dit gebeurde na een bezoek van de Nederlandse terrorismecoördinator NCTV aan Denemarken. De operatie werd uitgevoerd twee weken voor Wilders zijn film online zette. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, waarvoor over een langere periode is gesproken met 37 personen.

'Cristiano Ronaldo sluisde 63,5 miljoen euro weg naar belastingparadijs'
Sterspeler Cristiano Ronaldo van Real Madrid heeft een bedrag van 63,5 miljoen euro weggesluisd naar een belastingparadijs op de Maagdeneilanden. Deze belastingontwijking zou hem zo'n 35 miljoen euro aan belastingvoordeel hebben opgeleverd. Dit zou blijken uit gelekte documenten waarover het internationale onderzoeksplatform EIC beschikt.

Trump spreekt met Taiwan en provoceert daarmee China
Donald Trump heeft vrijdag een telefoongesprek gehad met de president van Taiwan. Het is ongekend dat Amerikaanse presidenten of aankomend presidenten officieel contact hebben met land. Het Witte Huis liet meteen sussend weten dat de Amerikaanse regering het beleid van China blijft steunen. China ziet Taiwan als afvallige provincie.

Tweede man Dutchbat III verbreekt na 21 jaar zwijgen over Srebrenica
De tweede man van het verguisde bataljon Dutchbat III, Rob Franken, noemt het 'bijna misdadig' dat de Nederlandse regering hem en zijn mannen naar Srebrenica heeft gestuurd. De VN-missie om de moslim-enclave te beschermen, mondde in de zomer van 1995 uit in de moord op meer dan 8000 moslimmannen-en jongens door de Bosnische Serviërs.

Majoor buiten dienst Rob Franken.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Om 14.00 uur vanmiddag debatteren Diederik Samsom en Lodewijk Asscher voor het laatst met elkaar. Komende week wordt bekend wie van de twee de PvdA gaat leiden bij de verkiezingen in maart volgend jaar. Verder reizen nabestaanden van inzittenden van de verdwenen vlucht MH370 naar Madagaskar om daar te zoeken naar wrakstukken van het vliegtuig. Ook is het de laatste dag dat het stoffelijk overschot van de Cubaanse oud-leider Fidel Castro over het eiland wordt gereden.

Aanraders van de redactie

Het spanningsveld tussen Wilders beveiligen en Wilders volgen

Wat is het effect van de continue beveiliging van Geert Wilders op hem en op de overheid? De Volkskrant deed onderzoek en ontdekte een undercoveroperatie in Kopenhagen (+).

'Het was kwaadaardig om ons op missie te sturen'

Voor het eerst doet oud-majoor Rob Franken zijn verhaal over de val van Srebrenica (+). Na 21 jaar loyaal te zijn geweest aan het 'amateurisme' van Den Haag, kiest hij nu voor zijn 'mannen', die bezig zijn met een claim tegen de staat. 'Het was bijna misdadig om ons op missie te sturen.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Skiën, baden, bewonderen

Wilt u méér dan alleen skiën tijdens de wintervakantie? U bent niet de enige. Wintersport-mét is een trend (+).

'Niet opgeven, dat is het enige wat je kunt doen'

Cabaretiers Javier en Emilio Guzman delen dezelfde ellendige jeugd, maar dat verslavingsgen heeft Emilio niet: 'Het was een schrikbeeld zoals mijn broer te worden.' Lees hier het interview met de broertjes Guzman (+).

Uitzicht vanuit een 18de-eeuws fort bij BrianconBeeld Hilde Harshagen

Sociale druk en angst om af te wijken, maar vrij

Ze leven onder grote sociale druk, de angst om teleur te stellen, om anders te zijn. Maar toch voelen hoogopgeleide jongeren in China zich vrij, merkte Daan Heerma van Voss, die in Guangxi een maand leefde en werkte met tien studenten (+).

Laat u geen spoken aanpraten door Jan Terlouw

Jan Terlouw, de 85-jarige éminence grise van D66, hield woensdagavond bij DWDD de Toespraak van de Week. In zeven minuten legde hij uit dat we moeten streven naar een duurzame wereld waarin de mensen elkaar weer vertrouwen. Zijn woorden vielen in goede aarde, het hele land had het erover en prees Terlouw. Maar zijn vertrouwensverhaal klopte niet, schrijft Bert Wagendorp (+).

Deelnemers aan de Gaokao, een negen uur durende toets, doen spelletjes in de pauze.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden