'Dit is heel slecht, Amerikanen in Irak'

Met woede en ongeloof neemt de Arabische bevolking kennis van de val van Bagdad. Saddam had een heldhaftige strijd beloofd, maar dit lijkt nergens op....

'In Umm Qasr kostte het ze dagen, zoveel verzet was er', zegt Talal Mou'men. 'Ik kan niet geloven dat ze zomaar Bagdad zijn binnen gereden. Waar was het Iraakse verzet, waar waren de poorten van de hel die Saddam ons beloofde?', vraagt hij zich vol verbijstering af.

In taxi's, winkels en restaurants: overal dezelfde reacties. Op een hoek van een straat in de Syrische hoofdstad Damascus is een groep jongemannen in een verhitte discussie verwikkeld. 'Misschien is het een val, misschien hebben ze de Amerikanen Bagdad in getrokken en bereiden ze zich nu voor om hen aan te vallen', zegt een van de mannen.

Hij wordt tegengesproken door zijn vriend. 'Dat zeggen wij al vanaf het begin. We dachten dat er een val was in Basra, maar er was niets. Toen in Najaf, maar nog steeds niets. En nu in Bagdad, maar het is voorbij, we moeten het onder ogen zien.'

Een derde vriend zegt dat de Irakezen niet blij waren en dat het aantal mensen dat de val van Saddam toejuichten erg wordt overdreven. 'Er waren alleen een paar shi'ieten die juichten. Heb je het plein gezien? Daar waren hooguit honderd mensen bij elkaar gekomen om het standbeeld van Saddam te zien vallen.'

Na drie weken lang bijna constant verslag te hebben gedaan van de oorlog, valt de Syrische staatstelevisie woensdag plotseling stil over de drastische gebeurtenissen in Bagdad. De eindeloze talkshows over de 'Amerikaans-Britse imperialistische oorlog tegen Irak' zijn verdwenen en vervangen door lange documentaires over islamitische kunst en Syrische architectuur.

De nieuwsuitzendingen zijn kort en spitsen zich toe op de voortdurende veroordeling van de oorlog in de hele wereld en de humanitaire gevolgen van het conflict.

In tegenstelling tot de meeste andere tv-stations, waaronder ook Arabische satellietzenders, toont het Syrische kanaal geen enkel beeld van jubelende Irakezen die beeltenissen van Saddam Hussein vertrappen. De enige beelden uit Bagdad gaan over Amerikaanse troepen die rond de hoofdstad neerstrijken en over de plunderingen die door de Syrische omroepers worden omschreven als chaos veroorzaakt door 'een paar verspreide elementen'.

Syriërs schakelen voor het echte nieuws over op de satellietzenders, en jongemannen die naar Al Jazeera kijken, uiten ongeloof over wat ze zien. 'Dit is heel slecht, Amerikanen in Irak, heel slecht', zegt een man die zich voorstelt als Ammar.

Een officiële reactie op de ontwikkelingen in Irak is er nog niet. Syrië is fel tegenstander van de oorlog en heeft gewaarschuwd voor de gevolgen voor het Iraakse volk.

In Damascus bestaat angst dat Syrië het volgende doel van Washington zal zijn. Die angst is aangewakkerd door de waarschuwing van Amerikaanse regeringsfunctionarissen aan Syrië om het regime van Saddam Hussein en terreurorganisaties niet langer te steunen. Honderden Arabische vrijwilligers, waaronder Syriërs, zijn vanuit Syrië naar Bagdad getrokken om tegen de Amerikaanse troepen te vechten.

Westerse diplomaten in Damascus zeggen dat Syrië er waarschijnlijk op had gehoopt dat de oorlog in Irak langdurig en smerig zou zijn, zodat de Verenigde Staten het te druk met Irak zouden houden om hun aandacht naar Syrië te verleggen.

Maar de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld beschuldigde Syrië er gisteren opnieuw van het Iraakse regime te steunen. Volgens hem heeft Damascus geen acht geslagen op zijn eerdere waarschuwingen. Rumsfeld zei ook dat er bewijzen zijn dat Iraakse topfunctionarissen naar Syrië vluchten en dat Syrische vrijwilligers nog steeds Irak binnenkomen.

In het Palestijnse kamp Yarmouk, in de buitenwijken van Damascus, zeggen boze en gefrustreerde jongemannen dat de jihad tegen Amerikanen doorgaat - een veelbetekenende waarschuwing dat vrijwilligers die al in Irak zijn de strijd niet zo makkelijk zullen opgeven, zelfs al is Saddams regime uiteengevallen.

Zoals de 25-jarige Mohammed Hassanein zegt: 'Het is de plicht van elke moslim om tegen Amerikanen op Arabisch land te vechten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden