Nieuwsroutekaart coronamaatregelen

Dit is de routekaart waarmee het kabinet de tweede golf wil bedwingen

Het kabinet presenteerde een ‘Routekaart coronamaatregelen’, waarop staat hoe de komende tijd de verspreiding van het coronavirus beteugeld moet worden.

Marcel van LieshoutSerena Frijters en Noël van Bemmel
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

(Een versie van de kaart kwam op dinsdagmiddag in handen van de Volkskrant. Dit artikel is daarna voorzien van updates omdat het kabinet een persconferentie hield waarin maatregelen specifieker werden gemaakt.)

Het kabinet presenteerde dinsdagavond een nieuwe routekaart ter bestrijding van het coronavirus, die bestuurders en burgers meer duidelijkheid moeten bieden voor de komende zes maanden. Nederland onderscheidt vier scenario’s met bijpassende maatregelen die in ieder geval worden ingevoerd (snel en landelijk), plus aanvullende maatregelen die bestuurders kunnen overwegen.

De kaart voorziet in vaste indicatoren die het scenario bepalen: aantal besmettingen per 100 duizend inwoners, aantal ziekenhuisopnames, aantal ic-opnames, de R-waarde, het percentage verpleeghuislocaties met minimaal één besmette bewoner. In de afgelopen week testten net iets meer dan 250 per 100 duizend inwoners positief, waarmee Nederland dinsdag de grens tussen ‘Ernstig’ en ‘Zeer ernstig’ paseerde.

Maatregelen die in ieder geval worden genomen bij het scenario ‘zeer ernstig’: niet meer dan drie bezoekers thuis ontvangen, een verbod op evenementen (met allerlei uitzondering als markten, theater, sportwedstrijden), maximale groepsgrootte vier personen, maximaal aantal personen in binnenruimte: dertig. Sluiten publieke ruimtes (kantines) in instellingen, sluiten horeca, sluiten winkels om 20.00 uur, daarna geen alcohol meer nuttigen in publieke ruimtes en geen alcoholverkoop meer. Verbod op sportwedstrijden, tenzij anderhalve meter afstand houden mogelijk is (met uitzondering van kinderen).

Het strenge scenario is minder ontwrichtend dan de lockdown van Nederland een half jaar geleden. Nu mogen scholen en kinderdagverblijven openblijven, evenals musea en fitnessclubs. Huwelijken, begrafenissen en sportwedstrijden mogen in aangepaste vorm doorgaan.

Bekijk de routekaart hier.

De eerdere versie van die routekaart is hier te zien(pdf).

Lees ook

Opnieuw stromen de horeca en de sportvelden leeg: kabinet wil dat Nederland thuisblijft
Het kabinet lanceert dinsdag een nieuw offensief dat het sociale verkeer verder aan banden legt. Nederland moet de komende twee weken zoveel mogelijk thuisblijven. Daarmee keert grotendeels het coronabeleid terug dat in maart van kracht werd, met opnieuw ingrijpende gevolgen voor de amateursport en de horeca.

Nederlands vaccin gepauzeerd na ziekte proefpersoon
Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van farmaceut Janssen staat op pauze. De laatste onderzoeksfase, op zestigduizend proefpersonen, is twee weken nadat ze van start ging tijdelijk stilgelegd nadat een van de proefpersonen ziek werd.

Wordt de ene bevolkingsgroep harder geraakt door corona dan de andere?
Het covid-19-virus lijkt in Nederland personen met een niet-westerse achtergrond vaker te treffen. Dat stelde het hoofd van de ic in het Amsterdamse VUmc Armand Girbes dit weekeinde. Zijn constatering leverde direct discussie op, hoewel ook internationaal onderzoek grote verschillen tussen bevolkingsgroepen laat zien. Waarom discrimineert het coronavirus?

We worden weer overspoeld door coronacijfers
Maar hoe moet je die interpreteren? Doe de quiz.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden