Dit is de nieuwe cds: Rob Bauer zal de dagelijkse leiding over de missies van Nederlandse militairen nemen

'De politiek vraagt, wij leveren.' Luitenant-admiraal Rob Bauer, die morgen aantreedt als commandant der strijdkrachten (cds), sprak die woorden in 2015 bij de uitreiking van medailles aan militairen die waren uitgezonden, onder meer naar Mali. Een jaar later was hij degene die bekend moest maken dat in Mali twee militairen om het leven waren gekomen - naar bleek doordat ze met ondeugdelijk materieel op pad waren gestuurd.

De nieuwe Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Beeld ANP
De nieuwe Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer.Beeld ANP

Het was 'de politiek' die tot de Mali-missie had besloten, maar ook de ambtelijke top van het ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor de dodelijke explosie van een mortiergranaat, stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Bauer maakt al sinds 2011 deel uit van die ambtelijke top. Op de Directie Plannen van het ministerie schopte hij het al snel tot eerste man. In 2015 werd hij plaatsvervangend cds.

Donderdag volgt Bauer (Amsterdam, 1962) Tom Middendorp op als 's lands hoogste militair. De traditionele commando-overdracht op het Binnenhof is geschrapt; Middendorp maakte dinsdagavond bekend dat hij in het kielzog van minister Hennis opstapt.

Functie

De commandant der strijdkrachten heeft de dagelijkse leiding over missies van Nederlandse militairen, en informeert en adviseert de minister daarover. Hij is ook verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van militaire operaties. In de woorden van het ministerie: 'Hij moet dus zorgen voor de omstandigheden waarin militaire eenheden genoeg personeel hebben, kunnen trainen en voldoende materieel hebben.' De cds adviseert de minister ook over nieuwe missies en verlenging van bestaande.

Zo'n zware taak is Bauer wel toevertrouwd is, zegt voormalig minister van Defensie Hans Hillen (CDA), die hem naar de Bestuursstaf op het departement haalde. 'Hij is contactueel vaardig, kan razendsnel beslissingen nemen, en kent de finesses van alle krijgsmachtdelen, zowel de goede als de slechte.'

Voormalig CDS Generaal Tom Middendorp tijdens het debat over het fatale ongeluk met Nederlandse militairen in Mali. Beeld ANP
Voormalig CDS Generaal Tom Middendorp tijdens het debat over het fatale ongeluk met Nederlandse militairen in Mali.Beeld ANP

Marineman

Het lag voor de hand dat de nieuwe cds een marineman zou zijn: Bauers voorgangers waren een luchtmachtgeneraal (Dick Berlijn) en twee 'landmachters' (Peter van Uhm, Middendorp). 'De marine is aan de beurt', was in elk geval de opvatting bij dat krijgsmachtdeel. Dat de keuze op Bauer viel, was binnen de marine geen verrassing. Een voormalige topofficier: 'Hij heeft een sterk analytisch vermogen, een goed oog voor politieke verhoudingen, een groot internationaal netwerk, en verdiende ook operationeel zijn sporen, waardoor hij bijzonder snel door de rangen liep.'

Bauer begon zijn militaire loopbaan in 1981 bij het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Tweemaal voerde hij het bevel over marineschepen, het fregat Hr. Ms. De Ruyter en het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt.

Als cds is Bauer de eerste die niet geconfronteerd wordt met bezuinigingen. Hij is er volgens ingewijden de man niet naar om 'zijn' marine te bevoordelen bij nieuwe uitgaven. Bovendien is hij na 'Mali' genoodzaakt voorrang te geven aan achterstallig onderhoud waaronder vooral de landmacht lijdt.

Bauer heeft, blijkens een persbericht van het ministerie, vertrouwen in 'het herstel van de Defensie-organisatie'. Het moet evenwel nog blijken of hij, met zijn lange ervaring in die organisatie waar zoveel fout ging, 'de goede man op het goede moment' is, zoals oud-minister Hillen zegt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden