Dit is de lelijkste nieuwbouw van de afgelopen vijf jaar

De lelijkste nieuwbouw van de achterliggende vijf jaar is het geelkleurige ­gemeentehuis van Hardenberg. Dat bleek maandagavond uit een poll van het dagblad voor de bouw Cobouw. Het gemeentehuis, lokaal ook wel de kaasstolp genoemd 'past meer in de Sahara', aldus een bewoner van de Overijsselse stad.

Bob Witman
Het gemeentehuis in Harderberg. Beeld
Het gemeentehuis in Harderberg.Beeld

Het gebouw is een ontwerp van het gerenommeerde bureau de Architecten Cie, dat ook de uitbreiding van de Tweede Kamer in 1991 ontwierp. Het is een cilindervormige gebouw met afgeplatte gevelwanden die zijn ­bekleed met gele glasplaten; een verwijzing naar het geel in het stadswapen van Hardenberg. Architecten Cie won vijf jaar geleden al een soortgelijke verkiezing van het lelijkste ­gebouw in Nederland.

'Ik dacht tijdens het bouwen dat de folie nog van het glas afgehaald moest worden. Bleek helaas niet zo te zijn', luidt een van de reacties van de ­inwoners van de gemeente. Dit nieuwbouwproject uit 2012 kreeg meer dan de helft van de ruim vijfduizend stemmen. Voor de verkiezing werden door Cobouw zeven bouwwerken geselecteerd. Als tweede eindigde de uitbreiding van museum De Fundatie in Zwolle, een eivormig volume op het dak, ontworpen door Bierman Henket Architecten.

(Tekst gaat verder onder foto).

Exterieur van Museum de Fundatie. Beeld anp
Exterieur van Museum de Fundatie.Beeld anp

Een van de ontwerpers van het Hardenbergse gemeentehuis, Branimir Medic, zegt in een reactie op het verkiezingsresultaat: 'De discussie mooi of ­lelijk doet me weinig. Dat gaat om hele persoonlijke afwegingen van mensen.' Hij ziet 'veel hele goede architecten' in de lijst van Cobouw staan. 'Rem Koolhaas, Bierman Henket. Kennelijk komt een architect die wat durft eerder op dit soort lijstjes terecht.' Koolhaas was genomineerd met gebouw De Rotterdam in Rotterdam en eindigde als vijfde.

Medic is ook de architect van de Stadshaard in Enschede, een met Delfts Blauw beklede krachtcentrale. Daarmee won Architecten Cie de verkiezing van het lelijkste gebouw door NRC ­Handelsblad in 2010. 'Het aantal negatieve reacties viel mee', zegt Medic. 'Eigenlijk was het geen slechte pr.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Calypso, Rotterdam Beeld Flickr/FaceMePLS
Calypso, RotterdamBeeld Flickr/FaceMePLS

De Cobouw-verkiezing voor lelijkste bouwwerk is opgezet door redacteur Martjan Kuit van het vakblad. 'Wij willen een brede discussie over architectuur. Er moet meer worden gepraat over de bebouwde omgeving.' Het aantal reacties verraste hem. Naast veel suggesties, was er ook kritiek: 'Ik geloof hier helemaal niets van. Weinig geestrijke prijsvraag', mopperde directeur Ralph Keuning van De Fundatie op Twitter. Volgens Kuit is De Fundatie de meest besproken nominatie: 'Of ­mensen vinden het heel erg mooi. Of heel erg lelijk.' Dit gebouw kreeg slechts 12 procent van de stemmen, maar werd daarmee wel tweede.

De oproep aan lezers van Cobouw voor het inzenden van lelijke bouwwerken leverde een longlist van vijftig gebouwen en een brug op. Gebouwen van na 2010 die meerdere keren werden genoemd, gingen door naar de shortlist. 'Een slecht selectiesysteem', vindt architect en oud-redacteur van het Architectuurjaarboek Kees van der Hoeven. 'Er zitten hier hele goede prijswinnende gebouwen tussen.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Top 7

1) Gemeentehuis, Hardenberg. De Architekten Cie.

2) Uitbreiding Museum De Fundatie, Zwolle. Bierman Henket Architecten

3) Van Kinsbergen College. Elburg BRT Architecten.

4) Stadhuis, Almelo. Kraaijvanger

5) De Rotterdam, Rotterdam. Rem Koolhaas/OMA

6) Calypso, Rotterdam. Alsop Architects

7) Paleis van Justitie, Amsterdam. Claus en Kaan Architecten

Luchtfoto van De Rotterdam. Beeld anp
Luchtfoto van De Rotterdam.Beeld anp

Van der Hoeven verwijst naar de ­Engelse lelijkheids-prijs Carbuncle - het gezwel - waar wordt gekozen uit een selectie door deskundigen. Dit jaar won de 'Walkie-Talkie' de prijs, een ­wolkenkrabber in Londen die veel ­aandacht kreeg omdat hij zoveel hitte weerkaatst dat het asfalt aan de voet van het gebouw smelt. Van der Hoeven verdedigt Hardenberg: 'Afgezien van dat geel, ik lees aan de ronde vorm een grote duurzaamheid af.' Dat klopt, zegt ontwerper Medic. 'Dit is het meest duurzame gemeentehuis van Nederland'.

Het is Cobouw-redacteur Kuit opgevallen dat voor de Lelijkste Bouwwerk-selectie nauwelijks woonhuizen zijn voorgedragen. 'Slechts een persoon ­nomineerde zijn eigen huis. Er waren wel lezers die het 'het aannemershuis' - een kleurloos ontwerpgenre uit de catalogus - wilde nomineren. Maar dat vond ik niet specifiek genoeg.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden