NieuwsCorona-app

Dit is de corona-app die straks misschien ook op uw telefoon staat

Het was een hobbelig traject, maar eindelijk kunnen de eerste Nederlanders de veelbesproken corona-app uitproberen. Daarna wordt besloten of de app er voor iedereen komt.

Laurens Verhagen
De testversie van de corona-app Beeld Laurens Verhagen
De testversie van de corona-appBeeld Laurens Verhagen

Zo’n tweeduizend Twentenaren hebben de primeur. Zij mogen de corona-app – CoronaMelder gedoopt – de komende dagen testen. Deze gebruikersproef maakt deel uit van een reeks testen die ertoe moet leiden dat de app aan alle eisen van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voldoet. Na feedback van de consumenten wordt de app verbeterd alvorens hij voor alle Nederlanders beschikbaar komt.

Het ministerie, dat de app in eigen beheer ontwikkelde nadat een zogenoemde appathon (een wedstrijd tussen externe app-aanbieders) in april op niets was uitgelopen, hoopt uit het onderzoek af te leiden of gebruikers de app eenvoudig kunnen installeren en of de teksten en de functies begrijpelijk zijn. Ook wordt gekeken wat gebruikers doen als ze (gesimuleerd) positief getest worden en wanneer ze een notificatie ontvangen.

Apple en Google

Wie de app voor het eerst opstart, merkt dat deze meteen de grootste privacy-angels wil wegnemen door te benadrukken dat locaties noch persoonsgegevens worden bewaard. Vervolgens vraagt CoronaMelder om de bluetooth-technologie van Apple en Google (COVID 19-blootstelling genaamd) waarop de app is geënt te mogen gebruiken. Hierna kan de app op de achtergrond zijn werk doen of in actie komen als dat nodig is.

De testversie van de corona-app Beeld Laurens Verhagen
De testversie van de corona-appBeeld Laurens Verhagen

Aanvulling

De app staat niet op zichzelf, maar moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen. Met de CoronaMelder kunnen gebruikers snel een bericht krijgen als ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Dat gebeurt ook als zij bijvoorbeeld in hetzelfde treinstel hebben gezeten als mensen die ze niet kennen. Anders dan bij het reguliere GGD-onderzoek herinnert de app zich die contacten wél, mits ook die anderen de app gebruiken.

Dat zal de grote vraag zijn voor het ministerie: hoeveel Nederlanders gaan de app vrijwillig op hun telefoon installeren? De makers beloven dat de app ‘volledig anoniem’ is: er wordt geen informatie over locaties of de eigenaar van de telefoon opgeslagen.

Drie informatieschermen van de corona-app. Beeld CoronaMelder
Drie informatieschermen van de corona-app.Beeld CoronaMelder

Bluetooth

De app werkt op basis van bluetooth en wisselt unieke maar niet tot de persoon herleidbare nummers uit met de app op toestellen van nabije gebruikers; de nummers van de apps wisselen meerdere keren per uur. De app haalt ook de nummers op die horen bij besmet gebleken personen en controleert vervolgens of deze nummers in de buurt van het toestel zijn geweest.

Als iemand inderdaad voor langere tijd (tien minuten) in de buurt is geweest van iemand die besmet is met het coronavirus, stuurt de app een bericht. De bluetooth-technologie is weliswaar niet geschikt om heel nauwkeurig de afstand te meten tussen twee toestellen, maar een indicatie van die afstand in combinatie met de tijdsduur zou voldoende moeten zijn voor een ‘aanzienlijke betrouwbaarheid’, volgens de appmakers. Situaties met mensen die dicht bij elkaar waren maar fysiek gescheiden – bijvoorbeeld aan de andere kant van een muur of in een naastgelegen auto of trein – werden in eerdere tests in de meeste gevallen correct uitgesloten. Een test in Vught wees op een betrouwbaarheid van de techniek van ten minste 75 procent.

Het kabinet beslist half juli over de landelijke introductie van de app. Daarbij worden de uitkomsten van gebruikers- en veiligheidstesten en het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens meegenomen.

Verder lezen

De weg naar een corona-app voor contactonderzoek was ‘ergens wel dapper’ maar deugde van geen kanten

Vijf vragen over het nut van een corona-app, de stand van zaken en de gevaren voor de privacy.

Zeven corona-apps na rommelig, haastig en chaotisch selectieproces: ‘Geen flauw idee hoe deze lijst tot stand is gekomen’

Kritiek uit alle geledingen over haasttraject corona-app

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden