Dit is Dag in Dag uit-gorilla Binti

Geen mooier moment om haar voor te stellen dan vandaag, op werelddierendag. Binti, onze eigen aap. Nou ja, eigen is misschien iets te sterk uitgedrukt; dat vinden haar verzorgers en rechtmatige eigenaar vast niet leuk....

Gorilla Binti woont in de Amsterdamse dierentuin Artis. Sinds 4 oktober 1999 - wat een toeval, werelddierendag speelt een belangrijke rol in haar apenleven. Voordat ze naar Artis verhuisde, leefde ze op de Apenheul in Apeldoorn. Een echte Nederlandse aap, want ze is daar geboren op 19 november 1992. Bijna 10 dus, maar al een tijdje volwassen; gorilla's worden gemiddeld 35 jaar. Het record is in handen van Massa uit de dierentuin van Philadelphia, meldt een bordje bij Binti's verblijf. Massa werd 54 jaar en daarmee de oudste in gevangenschap levende gorilla.

Het tijdschrift van Artis berichtte drie jaar geleden over de komst van het nieuwe 'gorillameisje': 'Dinsdagochtend vroeg is ze in de speelkooi gelaten, waar ze al snel op onderzoek uitging.' Binti's onderkomen werd geopend in 1990 en is vrij ruim. Het bestaat uit een binnen-en een buitenverblijf, verbonden door een gang.

In het overdekte hok, twee wanden zijn van doorzichtig kunststof, staat een groot houten klimrek. Op de grond ligt wat stro, er zijn natuurlijk autobanden - wat hebben apen daar toch mee? - en hier daar zwerft iets eetbaars als een tak of een ui. Aan de andere zijde van het plexiglas, die van de dierentuinbezoeker, staan grote plantenbakken met veel groen. Ook in de buitenruimte is uiteraard veel begroeiing, maar dan aan de bewonerskant.

Binti woont samen met twee andere vrouwtjesgorilla's (Dafina en Cindy) en én mannetje: de imposante Ivo, uit Tenerife. Maar daarover later meer. In elk geval zijn het allemaal westelijke laaglandgorilla's, die in het wild in de wouden van West-Afrika leven.

De grote mensapen kunnen in Artis dus zelf bepalen of ze naar buiten gaan of liever binnen zitten. Op een zonnige herfstzondag hebben de apen kennelijk weinig behoefte aan frisse lucht. Ze zijn die middag erg op zichzelf en met name de vrouwtjes doen rustig aan. Een van hen ligt languit bovenop het speelrek. Ze slaapt op haar zij, met een arm onder haar hoofd. Op een gegeven moment wordt ze wakker en ze draait zich plat op haar buik, richt zich een beetje op en plaatst haar handen onder haar kin. Veelgehoord commentaar van het publiek: het zijn net mensen. Of zoals een bezoekster het die zondag uitdrukt: 'Het is net een mens met een apenpak aan.'

Dag in Dag uit zal de komende tijd verslag doen van Binti's wel en wee, in het besef dat haar niet te veel menselijke eigenschappen moeten worden toegekend. Ze blijft een wild dier.

Vandaag wordt Binti verwend, laat de dierentuin weten. Op dierendag kijgen de gorilla's 'lekkere dingetjes' zoals palmpitjes en rozijnen. Die worden door het verblijf gestrooid en in een boomstam met gaten verstopt. Zo zien we het graag als adoptieouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden