'Dit is beter dan het Lenteakkoord'

Het plan voor de hervorming van de woningmarkt krijgt instemming uit diverse hoeken, maar demissionair minister Spies mist maatregelen die geld besparen.

Lans Bovenberg, hoogleraar economie uit Tilburg, schreef mee aan het woningmarktplan dat dit jaar door 22 economen werd ondertekend:

'Ik ben er positief over. Het akkoord heeft dezelfde uitgangspunten als ons hervormingsplan: oude en nieuwe gevallen worden op dezelfde manier veranderd, er wordt geen inkomenspolitiek bedreven en de hervorming wordt geleidelijk doorgevoerd.


'Dit plan is alleen nog iets radicaler, de partijen gaan voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek waar wij terug gingen naar 30 procent. Opvallend is ook dat wij de aftrek in twintig jaar wilden beperken en zij er dertig jaar voor nemen. Het risico daarvan is dat er nog heel veel kabinetten aan het plan kunnen rommelen voordat het zover is.


'Dit is een beter plan dan het Lenteakkoord. Daarin kunnen nieuwe huizenkopers alleen hypotheekrenteaftrek krijgen als zij hun een hypotheek binnen dertig jaar volledig aflossen. Starters worden daardoor onevenredig hard getroffen en het is ook nog eens heel lastig om uit te voeren omdat elke hypotheek apart moet worden goedgekeurd.'


Bart van Leeuwen, woordvoerder Nederlandse Vereniging van Banken:

'Het is goed dat het plan iets doet aan de huurmarkt, want dat is volgens ons het grootste probleem. Ook is belangrijk dat het plan stimuleert dat de eigenwoningschuld van Nederlanders wordt teruggebracht. Wij maken ons nog wel zorgen over de consequenties die dit heeft voor de koopkracht van huizenbezitters. Uit de berekeningen van het Centraal Plan Bureau zal moeten blijken of die vrees gegrond is.


'In het akkoord staat dat naast banken ook andere partijen hypotheken moeten aanbieden, zoals pensioenfondsen. Die discussie woedt al veel langer en het lijkt er niet op dat die fondsen ertoe bereid zijn.'


Demissionair minister Liesbeth Spies (CDA), verantwoordelijk voor volkshuisvesting:


'Dat partijen die zulke tegengestelde belangen hebben het eens worden over een hervormingsplan toont wel aan hoe urgent de situatie op de Nederlandse woningmarkt is. Wij moeten het plan nog goed bekijken, maar nu is al wel duidelijk dat het niet overeenkomt met het Lenteakkoord. Een in het oog springend verschil is dat er in het plan niet wordt bezuinigd terwijl dat nu juist een belangrijke zorg is van het kabinet.'


Imre Doff, bestuurder van huurdersvereniging Amsterdam-Oost:


'Het zal nog spannend worden of de achterban van de Woonbond instemt met dit akkoord. De actieve leden in de huurdersverenigingen zijn vaak mensen die al heel lang in een huurwoning zitten en dus een lage huur betalen. Van de groep die meer bij dit plan heeft te winnen, potentiële huurders die al jarenlang op een wachtlijst staan, zitten minder mensen in de verenigingen.


'Persoonlijk heb ik problemen met het idee om de oude huren stevig te verhogen. Mensen die in de jaren zeventig een huis hebben gekocht, betalen toch ook een lage hypotheek? Daar is niets mis mee. Het zou wrang zijn als huurders die een buurt mede hebben opgeknapt uiteindelijk door deze maatregelen moeten verhuizen.


'Maar er zijn ook sterke argumenten om voor dit plan te stemmen. Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek die de huizenprijzen kunstmatig heeft opgeblazen, is veel waard. Dat is zo bezien geen slechte ruil. Ik ben er nog niet uit of ik dit steun.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden