Dit is bekend over de verdachten van de moord op Nemtsov

De Russische autoriteiten hebben afgelopen weekeinde vijf Tsjetsjenen gearresteerd wegens de moord op oppositieleider Boris Nemtsov, die 27 februari in Moskou werd doodgeschoten. Lees hieronder wat we tot nu toe weten over de verdachten.

Tamerlan Eskerkhanov, een van de verdachten van de moord op Nemtsov, wordt het gerechtshof in Moskou binnengeleid. Beeld epa
Tamerlan Eskerkhanov, een van de verdachten van de moord op Nemtsov, wordt het gerechtshof in Moskou binnengeleid.Beeld epa

Over Zaoer Dadajev, één van de twee hoofdverdachten, is het meest bekend. In de rechtbank van Moskou bekende noch ontkende Dadajev gisteren enige vorm van betrokkenheid bij de moord, maar volgens Russische persbureaus heeft Dadajev tegenover de rechter een schuldbekentenis afgelegd.

Dadajev vroeg de rechtbank om een eerlijk proces. Ook gaf hij minimale informatie over zichzelf prijs: geboren in 1982 in de regio Stavropol, nabij de Kaukasus, en woonachtig Ingoesjetië, een kleine republiek in de Russische Noord-Kaukasus. Hij heeft, zo beweerde hij zelf, geen crimineel verleden.

In de media dook al snel meer informatie op over Dadajev. Hij was plaatsvervangend commandant van het Tsjetsjeense 'Noord'-bataljon, dat bekendstaat als de persoonlijke garde van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. In 2010 kreeg Dadajev nog een onderscheiding van president Poetin wegens 'moed en zelfopoffering'. Het 'Noord'-bataljon staat onder commando van een neef van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov, Alikbek Delimchanov. Diens broer Adam Delimchanov is naaste vertrouweling van Kadyrov. Delimchanov was ook een van de oprichters van de ultra-nationalistische pro-Poetinbeweging 'Anti-Maidan', die het als haar taak ziet demonstraties van de oppositie de kop in te drukken.

Kadyrov zelf prees Dadajev gisteren op Instagram als een 'ware patriot' en een 'dapper man'. Als blijkt dat hij de moord inderdaad heeft gepleegd, heeft Dadajev volgens Kadyrov een 'zwaar misdrijf begaan'. 'Maar ik blijf erbij dat hij nooit iets tegen Rusland zou doen', aldus de Tsjetsjeense president. Hij opperde dat Dadajev, die hij omschreef als 'een diep gelovig man', zich mogelijk geraakt voelde door de steunbetuiging van Nemtsov aan het adres van het Franse satirische blad Charlie Hebdo.

De Russische activist Ilja Jasjin reageerde vandaag sceptisch op de theorie dat Nemtsov zou zijn vermoord door radicale moslims. Volgens Jasjin zitten de mensen achter de moord op Nemtsov vermoedelijk in Rusland. Hij houdt zelfs rekening met betrokkenheid van de regering bij de aanslag.

Nemtsov stond bekend als een fel tegenstander van president Poetin. De 55-jarige oppositiepoliticus werd eind vorige maand met vier kogels in de rug doodgeschoten op een brug nabij het Kremlin. De moord volgde een aantal uur nadat hij in een interview op de radio de Russische president Poetin had berispt om zijn 'maffe, agressieve' beleid in Oekraïne.

Nemtsov werkte aan een rapport over de Russische betrokkenheid bij de oorlog tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Aanhangers van de oppositiepoliticus suggereren dat dit mogelijk de reden is dat hij, met medeweten van de Russische autoriteiten, is vermoord.

Onderzoekers van de moord kijken ook naar andere motieven. Zo zou Nemtsov doodsbedreigingen hebben ontvangen nadat hij publiekelijk de moordenaars van de aanval op Charlie Hebdo had bekritiseerd.

Zaoer Dadajev in het gerechtshof van Moskou. Beeld reuters
Zaoer Dadajev in het gerechtshof van Moskou.Beeld reuters
Van links naar rechts:Tamerlan Eskerkhanov, Shagid Goebasjev en Khamzad Bakhaev. Beeld ap
Van links naar rechts:Tamerlan Eskerkhanov, Shagid Goebasjev en Khamzad Bakhaev.Beeld ap

Huurmoordenaars

De andere hoofdverdachte, Anzor Goebasjev, werd net als Dadajev op zondag voor de rechter gedaagd, maar ontkende dat hij schuldig was. Goebasjev was werkzaam bij een privébeveiligingsbedrijf in Moskou. Veel meer is niet over hem bekend.

De twee mannen zijn beschuldigd van het plegen van moord voor commercieel gewin, een aanklacht die meestal wordt gebruikt bij de berechting van huurmoordenaars. Ze werden zaterdag gearresteerd in Ingoesjetië.

Het werd pas duidelijk dat er nog drie verdachten waren toen zij gisteren de rechtbank werden binnengebracht. Een daarvan is Goebasjevs jongere broer Shagid. De andere twee heten Khamzad Bakhaev en Tamerlan Eskerkhanov. Zij zouden hand- en spandiensten hebben verleend aan het duo. Naar verwachting worden ze komende dagen berecht.

Er was ook nog een zesde verdachte, maar die blies zichzelf na een schietpartij in Grozny op toen hij de hete adem van de politie in zijn nek voelde. President Kadyrov beschreef Baslan Shavanov als 'een dappere krijger'.

De Russische Kaukasus, waar de verwachten vandaan komen, is al decennialang een bron van geweld. In Tsjetsjenië, een van de grootste republieken van de regio, hebben separatisten in de afgelopen 25 jaar twee bloedige oorlogen gevoerd.

Anzor Goebasjev wordt het gerechtshof in Moskou binnengebracht. Beeld ap
Anzor Goebasjev wordt het gerechtshof in Moskou binnengebracht.Beeld ap

Sceptisch

In kringen van de oppositie is met scepsis gereageerd op de arrestaties. 'Het is moeilijk te zeggen of dit ook werkelijk de daders zijn', reageerde oppositieleider Ilja Jasjin. 'De FSB moet publiekelijk en overtuigd bewijzen dat zij betrokken waren bij de misdaad.' Volgens Jasjin is het ook van het grootste belang dat het niet alleen bij de uitvoerders van de moord blijft. 'De belangrijkste taak is de opdrachtgevers te ontmaskeren en te arresteren.'

Nemtsovs dochter Zjanna zei er zeker van te zijn dat de moord op haar vader 'met de volledige steun' van de autoriteiten is gepleegd. 'Ze hebben hem vermoord omdat hij tegen het Kremlin was.' Ze betwijfelde of de echte daders ooit gepakt zullen worden. 'Ze zullen iemand straffen, maar dat zal niet degene zijn die schuldig is.'

In de Kremlingezinde media wordt gespeculeerd dat moord op Nemtsov door het Westen is georganiseerd om president Poetin in diskrediet te brengen.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden