Dit is bekend over copiloot Andreas Lubitz

Als kind had Andreas Lubitz al een droom om vlieger te worden. De droom van de 27-jarige Duitse copiloot van Germanwings eindigde dinsdag tegen een bergwand in de Franse Alpen. En naar het zich laat aanzien omdat Lubitz het vliegtuig moedwillig liet neerstorten.

Copiloot Andreas Lubitz Beeld Facebook
Copiloot Andreas LubitzBeeld Facebook

Volgens het Franse Openbare Ministerie liet Lubitz gezagvoerder Patrick Sonderheimer, die vermoedelijk even naar het toilet was, niet meer toe tot de cockpit. Vervolgens zou hij de fatale daling hebben ingezet waardoor alle 150 inzittenden van vlucht 4U9525 om het leven kwamen.

Heeft Lubitz, die nog deels bij zijn ouders woonde in Montabaur, zelfmoord gepleegd? Was de Duitser die ook nog een flat had in Düsseldorf, de eindbestemming die hij dinsdag nooit zou bereiken, in de war? Justitie in Duitsland onderzoekt de geestelijke toestand van Lubitz en bekijkt andere achtergronden van de vlieger die sinds 2013 werkte bij Germanwings en sindsdien 630 vlieguren had gemaakt.

Een lid van de vliegclub, Peter Rücker, zei tegen persbureau Associated Press dat Lubitz niet depressief leek toen hij hem voor het laatst sprak. Dat was toen Lubitz zijn brevet voor zweefvliegen vernieuwde. 'Hij was blij dat hij de baan bij Germanwings had en het ging goed met hem. Hij liet een goede indruk achter.'

Het huis in Montabaur, waar Lubitz deels met zijn ouders woonde. Beeld reuters
Het huis in Montabaur, waar Lubitz deels met zijn ouders woonde.Beeld reuters

'Positief voorbeeld'

In een artikel van de Aviation Business Gazette uit 2013 wordt Lubitz een 'positief voorbeeld' genoemd. Hij werd dat jaar opgenomen in een database van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA voor gecertificeerde piloten die voldoen aan de eisen die de FAA stelt op het gebied van hoger onderwijs, licenties en medische standaarden.

Niet gek voor een een jongen die zijn eerste vliegervaring had op slechts 100 meter van zijn ouderlijk huis en een vliegeniersopleiding volgde bij de Luftsportclub Westerwald, die een rouwadvertentie voor Lubitz heeft geplaatst, en de vliegschool van Lufthansa in Bremen en Phoenix. Wel onderbrak Lubitz in 2009 zijn opleiding tot piloot voor enkele maanden.

Waarom? Chef Lufthansa, Carsten Spohr, mag niet ingaan op de redenen van die onderbreking, zegt hij. Volgens de Duitse krant Bild omdat Lubitz enige tijd opgenomen zou zijn geweest in een psychiatrische inrichting. Onderzoekers hebben bij huiszoekingen in Düsseldorf bewijzen gevonden dat Lubitz psychisch ziek was, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Lubitz zou volgens de Franse en Duitse autoriteiten voor zover bekend geen banden met terroristische organisaties hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden