Dit is Anne Hidalgo, de eerste vrouwelijke burgemeester van Parijs

Het wordt gezien als een troostprijs voor de Socialistische Partij van de Franse president Hollande; met Anne Hidalgo als burgemeester blijft Parijs in linkse handen. 'Ik ben de eerste vrouwelijke burgemeester, ik ken de uitdaging waar ik aan begin.'

Anne Hidalgo Beeld AFP

Een flinke nederlaag voor de Socialistische Partij in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen gisteren. De Parti Socialiste (PS) van Hollande verloor de meerderheid in meer dan 100 steden met meer dan 10 duizend inwoners. Maar Parijs heeft gewonnen, zo reageerde Hidalgo optimistisch. 'Dit is een overwinning van links dat trouw blijft aan zichzelf, aan het ideaal en aan het respect voor alle Parijzenaren, wat hun levensloop ook is, wat hun gevoeligheid is, wat hun geaardheid ook is. Dit is een overwinning van de diversiteit.'

De 54-jarige nieuwe burgemeester wil onder meer de luchtvervuiling in de Franse hoofdstad bestrijden door het autoverkeer te verminderen en het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer te bevorderen. Nog deze maand moest het stadsbestuur het autoverkeer met de helft beperken om de smog als gevolg van het droge, windstille en voor maart warme weer terug te dringen.

Ook wil Hidalgo, die een coalitie van linkse partijen leidt, tegengaan dat arme Parijzenaars door de stijgende huizenprijzen zich gedwongen zien naar een voorstad te verhuizen. Zij wil meer ruimte voor kinderen en ouderen in de hoofdstad.

 
Dit is een overwinning van links dat trouw blijft aan zichzelf, aan het ideaal en aan het respect voor alle Parijzenaren, wat hun levensloop ook is, wat hun gevoeligheid is, wat hun geaardheid ook is
Anne Hidalgo

Concurrent
Hidalgo's grote concurrent was Nathalie Kosciusko-Morizet (NKM) van het UMP. Een telg uit een familie die al generaties lang in de Franse politiek actief is en vooral populair onder de de beaux quartiers, de rijke buurten in het westen van de stad die altijd rechts stemmen.

Met Hidalgo krijgt Parijs een burgemeester die twee nationaliteiten heeft. Ze is afkomstig uit een bescheiden migrantengezin. In 1961 kwam ze naar Frankrijk als kind van Spaanse ouders die het bewind van Franco ontvluchtten. In 1973 werd ze Frans staatsburger. Ze groeide op in Lyon en verhuisde in 1984 naar Parijs, waar ze sociale wetenschappen en arbeidsrecht studeerde

In de tijd dat de socialist Lionel Jospin premier was (1997-2002) was Hidalgo werkzaam als hoge ambtenaar bij onder meer het ministerie van Werkgelegenheid. Ze was betrokken bij de uitwerking van wetten over de gelijkheid van man en vrouw in het werk. Vanaf 2002 was ze adjunct-burgemeester van Parijs, onder Bertrand Delanoë.

Hidalgo wordt gezien als een aangename persoonlijkheid met een groot hart voor Parijs. Ze heeft ook een paar handicaps. Ze is sterk verbonden met het socialistische establishment in de stad en heeft moeite om uit de schaduw van Delanoë te stappen.

Nathalie Kosciusko-Morizet Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.