Dit huurbeleid is asociaal

Veel mensen kunnen niet zelf kiezen waar ze willen wonen, maar zij moeten wel opdraaien voor verstoringen van de de markt....

Brigitte van den Burg

Volgens het CPB zijn de economische effecten van regulering en subsidiëring van de huurwoningmarkt door de overheid desastreus.

Regulering vindt plaats door het vaststellen van de maximale huurprijs en de maximale stijging van de huurprijs van een woning. Subsidiëring bestaat uit het verstrekken van een inkomensafhankelijke huurtoeslag en het hanteren van een lagere huurprijs dan wettelijk maximaal is toegestaan door de woningcorporaties.

Deze regulering en subsidiëring leiden tot verlaging van huurprijzen met 50 procent ten opzichte van een marktconforme huur, minder aanbod van huurwoningen en het niet vervullen van individuele woonwensen van veel Nederlanders.

Het resultaat is een huurmarkt die totaal ontwricht is en de maatschappij jaarlijks bijna 15 miljard euro kost! Het huidige kabinet doet hier niks aan. Integendeel, het kabinetsbeleid verergert de situatie nog verder – door verhuurders een inflatievolgend huurbeleid op te leggen en door het naar beneden bijstellen van het aantal jaarlijks te bouwen woningen.

De VVD stelt dat minister Vogelaar met een plan moet komen waarin de huidige en volgende generatie woningzoekenden een huis vinden dat bij hun past.

Ten eerste pleiten wij ervoor de prijzen van huurwoningen geleidelijk vrij te geven, evenals de maximale huurprijsstijging. Hierdoor komen er woningen vrij voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, de mensen die nu onmogelijk aan een woning komen. Dit idee heeft de VVD al gepresenteerd in de Huurliberalisatiewet. Helaas is deze wet in de Eerste Kamer gestrand, omdat het CDA regeren met de PvdA en de ChristenUnie belangrijker vond dan een gezonde woningmarkt.

Ten tweede moet een deel van de sociale huurwoningen worden verkocht en scheefwonen worden tegengegaan door strengere controle. Zo komen er woningen, vaak op mooie locaties midden in de stad, beschikbaar voor woningzoekenden en kunnen anderen weer doorstromen naar een volgende woning die op dát moment voldoet aan hun (gezins)wensen. Zo worden buurten veelzijdiger.

Ten derde moet de woningbouwproductie omhoog. Door meer te bouwen, wordt het product woning minder schaars en daarmee marktconformer. De huidige situatie zorgt er nu voor dat de woningprijs hoger, veel hoger, is dan de eigenlijke waarde. De VVD pleit ervoor jaarlijks te streven naar een woningbouwproductie van 100.000 woningen in de komende tien jaar. De belachelijke eis dat minstens 30 procent van deze woningen sociale huur moet zijn, moet worden losgelaten.

Tot slot moeten politie en justitie in samenwerking met de gemeenten op de woningmarkt harder optreden. Het illegaal doorverhuren van een sociale huurwoning moet keihard worden aangepakt. Ditzelfde beleid moet gelden ten aanzien van huisjesmelkers en krakers. Dit is noodzakelijk om de woningmarkt gezond te maken.

De situatie op de woningmarkt is dus wel degelijk te verbeteren, namelijk door te beseffen dat lang niet iedereen in aanmerking hoeft te komen voor sociale huurwoningen en dat het huidige beleid asociaal is. Asociaal omdat veel mensen niet zelf kunnen kiezen waar ze willen wonen en omdat een deel van de woningmarkt (bewoners van vrije huur- en koopwoningen, verhuurders als corporaties en particulieren en de belastingbetaler) opdraait voor het laag houden van de huur voor mensen die dat niet nodig hebben.

De VVD roept Vogelaar op verder te kijken dan de 40 wijken en om na bijna 500 dagen praten aan echte oplossingen te werken voor de woningmarkt. Hou op met deze struisvogelpolitiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden