Dit heeft Trump tot dusver gedaan

Het is de graadmeter voor succes van iedere Amerikaanse president: de eerste honderd dagen van de ambtstermijn. Welke verkiezingsbeloften heeft Donald Trump tot dusver omgezet in beleid? Het presidentschap van Trump in daden, puntsgewijs.

Trump ondertekent in het Oval Office decreten in verband met de aanleg van oliepijpleidingen. Beeld epa
Trump ondertekent in het Oval Office decreten in verband met de aanleg van oliepijpleidingen.Beeld epa

Donderdag 16 februari

* Trump stelt Alexander Acosta voor als de nieuwe kandidaat-minister voor Werkgelegenheid. Deze degelijke jurist vervangt Trumps eerste kandidaat, miljardair Andy Puzder, die zich terug trok na signalen dat hij te weinig steun zou krijgen in de Senaat.

Status: Senaat moet benoeming Acosta goedkeuren.

Donderdag 9 februari

* Trump heeft justitieminister Jeff Sessions geïnstrueerd om strategiëen te ontwikkelen die kunnen helpen bij het vervolgen van personen die misdaden plegen tegen politieagenten. Als het kan binnen bestaande federale wetten, en anders moet Sessions nieuwe wetgeving bedenken.

* Sessions moet onder andere ook een strategie bedenken om internationale criminele organisaties te ondermijnen.

Het kabinet-Trump

Hoe ziet het kabinet-Trump er op dit moment uit? Bekijk hier een handig overzicht.

Vrijdag 3 februari

* Per decreet en memorandum belooft Trump de teugels wat te laten vieren voor de financiële sector. De Dodd-Frank Act, bedoeld om de financiële transparantie van banken te vergroten, moet op de schop, al staat dat niet met zoveel woorden in het decreet. Trump wil minder en efficiëntere regelgeving voor Wall Street.

Dinsdag 31 januari (lokale tijd)

* Trump nomineert de conservatief Neil Gorsuch als opperrechter. Gorsuch moet de vorig jaar overleden opperrechter Antonin Scalia vervangen als negende lid van het hooggerechtshof.

Status: Senaat moet benoeming goedkeuren.

Neil Gorsuch. Beeld reuters
Neil Gorsuch.Beeld reuters

Maandag 30 januari

* Voor elke nieuwe federale regel dienen er twee andere te worden afgeschaft, schrijft Trump voor in een decreet. Overheidsinstanties met een nieuw beleidsvoorstel moeten zelf eerst suggesties aandragen voor regelgeving die kan verdwijnen. Hiermee komt Trump naar eigen zeggen tegemoet aan kleine ondernemers.

Zaterdag 28 januari

* Net als zijn voorgangers legt Trump per decreet een ethische code op aan benoemde ambtenaren. Ze mogen voortaan tot vijf jaar na vertrek niet lobbyen voor zaken gekoppeld aan hun portefeuille; onder Obama was dat twee jaar. Wel maakt Trump het voor lobbyisten mogelijk om in overheidsdienst te treden op hun eigen dossier.

Vrijdag 27 januari

* Per decreet voert Trump met onmiddellijke ingang een inreisverbod in voor mensen met een paspoort uit Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië en Somalië. Drie federale rechters blokkeren tijdelijk de uitzetting van reizigers die de vereiste papieren hebben om Amerika binnen te komen.

Status: rechters hebben uitvoering decreet deels geblokkeerd, tegenstanders willen via rechter beleid onconstitutioneel laten verklaren.

Demonstranten bij het JFK-vliegveld in New York protesteren tegen het inreisverbod. Beeld getty
Demonstranten bij het JFK-vliegveld in New York protesteren tegen het inreisverbod.Beeld getty

Donderdag 26 januari

* Trump kondigt in de media een onderzoek aan naar stembusfraude bij de presidentsverkiezingen. De president denkt dat 3- tot 5 miljoen onrechtmatige stemmen zijn uitgebracht op Hillary Clinton door illegalen, dubbel geregistreerden en overleden kiezers.

Status: aangekondigd in de media, decreet wordt verwacht.

Woensdag 25 januari

* Trump geeft de opdracht voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico. Hij herhaalt zijn belofte dat de Mexicanen de aanleg zullen bekostigen. Ook snijdt hij in de financiële steun aan Amerikaanse steden die illegale immigranten beschermen tegen uitzetting, zogenoemde sanctuary cities.

Status: voorbereiding van een budgetverzoek aan het Congres voor de bouw van de muur.

Deel van een nieuw stuk hekwerk langs de Mexicaanse grens. Beeld reuters
Deel van een nieuw stuk hekwerk langs de Mexicaanse grens.Beeld reuters

Dinsdag 24 januari

* Trump zet zijn handtekening onder twee decreten die de aanleg van twee oliepijpleidingen moeten versnellen. Het betreft projecten die zijn voorganger Obama heeft afgeblazen na protest vanuit de milieuhoek. Een van de twee pijpleiding doorkruist een indianenreservaat. Ook besluit Trump dat nieuwe pijpleidingen moeten worden vervaardigd van Amerikaans staal.

Status: onderhandelingen over aanleg pijpleidingen worden heropend.

Maandag 23 januari

* Trump zegt het TPP-vrijhandelsverdrag op. In plaats hiervan wil hij afzonderlijke handelsakkoorden met de elf Aziatische en Pacifische landen die erbij zijn aangesloten. Praktisch verandert er weinig: TPP is nog niet in werking getreden.

Status: Amerikaans deelname aan TPP van de baan, Trump stelt bilaterale verdragen met deze landen in vooruitzicht.

* Trump voert een zogeheten 'global gag rule' opnieuw in. Deze maatregel, ooit opgesteld door Ronald Raegan, zet de financiering stop van ngo's die in landen buiten de VS advies of assistentie verlenen bij abortus en gezinsplanning. Het gaat om een subsidie van ruim een half miljard euro.

* De president verbiedt alle nieuwe regeringsaanbestedingen, met uitzondering die van het leger. Zo zijn volgens ingewijden alle contracten en subsidies vanuit het milieuagentschap Environmental Protection Agency (EPA) tot nader order bevroren.

Trump poseert met decreet waarmee de VS zich terugtrekken uit TPP. Beeld getty
Trump poseert met decreet waarmee de VS zich terugtrekken uit TPP.Beeld getty

Vrijdag 20 januari

* Per memorandum draagt Trump beleidsmedewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de communicatie met externe groepen, waaronder milieuorganisaties, stop te zetten. Alle inkomende berichten moeten eerst langs het Executive Secretariat.

* Als eerste daad vaardigt Trump een decreet uit tegen Obamacare. Op papier verandert de zorgverzekeringswet niet, maar Trump verzoekt betrokken overheidsinstanties de regels zo ruim mogelijk te interpreteren om de kosten voor burgers, verzekeraars en de overheid te drukken.

Trump overhandigt decreet gericht tegen Obamacare. Beeld reuters
Trump overhandigt decreet gericht tegen Obamacare.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden