Dit had China niet verwacht: Moody's verlaagt kredietwaardigheid - voor het eerst in bijna 30 jaar

Voor het eerst sinds bijna dertig jaar heeft Moody's de kredietwaardigheid van China verlaagd. De invloedrijke Amerikaanse kredietbeoordelaar maakt zich zorgen over China's forse schuldenopbouw. En dat in een periode van afnemende economische groei.

John Wanders
null Beeld ap
Beeld ap

Peking vindt de Amerikaanse analyse overdreven somber. 'Moody's overschat China's economische problemen en onderschat de daadkracht van de Chinese regering om op een dieper niveau economische hervormingen te bereiken.'

Stimuleringsmaatregelen van de overheid

De schuldgraad van de Chinese economie bedroeg vorig jaar 260 procent van het bruto binnenlands product, tegen 160 procent in 2008. De staatsschuld is een stuk lager (46 procent), maar aangenomen wordt dat de Chinese centrale overheid ook in de toekomst garant staat voor de schulden van Chinese bedrijven, overheden en lokale financieringsmaatschappijen.

De groei van de Chinese economie zwakt de komende jaren af tot 5 procent, voorziet Moody's. Pekings doel, een jaarlijkse groei van minimaal 6,5 procent, werd in 2016 gehaald. Maar dat was te danken aan stimuleringsmaatregelen van de overheid, zoals het regelmatig opendraaien van de kredietkraan.

Die ervaring versterkt Moody's twijfels over Pekings bewering dat het land wel degelijk zijn groeitempo kan vasthouden en tegelijkertijd zijn schulden kan beheersen.

Nog altijd A1-status

Afnemende groei in combinatie met een schuldenlast die richting 300 procent van het bbp gaat, het dwingt simpelweg tot een waardeverlaging van Chinees schuldpapier, vindt Moody's. De verlaging, die al enige tijd in de lucht hing, is de eerste sinds 1989, het jaar waarin het communistische regime een wekenlang durend studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking met harde hand beëindigde.

China is nu zijn Aa3-status kwijt en zal daardoor iets meer moeten betalen voor zijn leningen. Het land zakt naar de nog altijd respectabele A1-categorie, de op vier na hoogste kredietstatus. Andere A1-landen zijn onder meer Japan, Saoedi-Arabië en Israël.

A1 staat voor 'goede kwaliteit' en komt overeen met de categorie A+ bij Standard & Poor's en Fitch, Moody's belangrijkste branchegenoten. Bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's staat China nu één tree hoger dan bij Moody's en Fitch. De hoogste status in de financiële wereld is AAA ('triple A'), een synoniem voor 'uitzonderlijke kwaliteit'.

Tikje voor de beurs

De beurs van Shanghai kreeg woensdag even een tikje nadat Moody's zijn besluit over China's kredietstatus wereldkundig had gemaakt. Maar gisteren beleefde de beurs een prima dag. Voor de hoofdfondsen was het de beste handelsdag sinds negen maanden. Vooral bank- en vastgoedfondsen scoorden goed, met een waardevermeerdering van 3 tot 4 procent.

Het riep meteen de verdenking op dat de Chinese staat via een georkestreerde actie nadrukkelijk aan het kopen was geslagen om de aandelenmarkt van Shanghai te ondersteunen, in reactie op Moody's besluit. Een analist van een Chinese effectenfirma sprak in dit verband over 'de nationale wil' om de markt een duw omhoog te geven. De koers van de Chinese munteenheid, de yuan, bleef nagenoeg stabiel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden