Dit haalt het ideale geluid uit je tv

Philips doet met de Fidelio B1 Nano een geslaagde poging om het ideale geluid uit uw tv te halen.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Ze heten Vittsjö, Mostorp, Lisabo, Hagge, Liatorp, Brusali, Byås en Bestå. En wat zijn ze slecht berekend op hun taak, deze televisiemeubels van IKEA. Een tv-toestel kun je er wel in kwijt, maar wat te denken van alle toebehoren? Kabelmodem, Blu-ray-speler, spelcomputer, snoeren en kabels en bovenal de soundbar passen er niet in, of onder.

Dan denken ze beter na bij Gibson Innovations, dat sinds twee jaar de audiotak van Philips bezit. Daar weten ze dat we allemaal beter geluid willen uit onze ultraplatte tv, maar dat ook niet iedereen onder zijn toestel zo'n dikke plastic balk blieft van een meter lengte. Dat is het formaat van de gemiddelde soundbar, vaak vergezeld van een subwoofer waarin heel TeamNL past, inclusief de losersvlucht.

De Philips Fidelio B1 Nano meet slechts 40 centimeter. De subwoofer voor de lage tonen is nog altijd een joekel van bijna een halve bij een halve meter, maar is ook relatief dun (9 centimeter) en kan plat onder een kast of de zitbank worden geschoven. Wie hem rechtop wil zetten, krijgt er een standaard bij.

De installatie-instructies zijn op zijn IKEA's gedaan: alleen tekeningetjes, op een vel papier waarop het partijprogramma van de PVV drie keer past. Een volwaardige handleiding ontbreekt. Daardoor moeten we sommige dingen zelf uitvinden, zoals hoe je soundbar en subwoofer koppelt.

De Fidelio B1 Nano biedt alle aansluitingsmogelijkheden die je bij een soundbar verwacht. Maar uiteindelijk gaat het toch om het geluid dat er uit komt. De Philips-luidspreker is in een muziek en film-stand te zetten, voor optimale beluistering en een spraak-modus, voor als je belangstelling meer uitgaat naar de dialogen in een film dan naar de explosies.

null Beeld
Beeld

Philips Fidelio B1 Nano

Soundbar met subwoofer, vermogen 320 watt, geschikt voor Bluetooth en ARC, euro 499,99.

Volgens Gibson heeft de 'kleine maar krachtige Fidelio B1 Nano een 'verbazingwekkend filmtechnisch geluid'. Het geluid uit de soundbar is behoorlijk scherp en vol, als je hem van de magere standaard-stand afzet. Je kunt hoge en lage tonen apart instellen.

Maar 'als in de film' wordt het natuurlijk nooit, tenzij je een dorpsbioscoop in Småland als maatstaf neemt. Als je linker- en rechterspeaker in een reep van veertig centimeter propt, kun je geen ruimtelijk stereogeluid verwachten. Voor de kleinbehuisde IKEA-klant hoeft dat geen bezwaar te zijn. Nu nog een bijpassende Brusali, Byås en Bestå.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden