REPORTAGE

'Dit getuigt van zo'n wreedheid'

Liquidaties, ook voor de ogen van het publiek, komen vaker voor. Maar dat er, zoals dinsdag in Zaandam, tientallen schoolkinderen getuige van zijn, is weer een angstaanjagende stap verder.

Op een door een buurtbewoner gemaakte foto is een van de daders te zien die schiet op de liggende Boom. Beeld anp
Op een door een buurtbewoner gemaakte foto is een van de daders te zien die schiet op de liggende Boom.Beeld anp

'Ik zag een man met een geweer met zo'n laserstraal. Hij schoot een paar keer. Toen moesten we naar binnen van de juf. Blijf laag, blijf laag, riepen we tegen elkaar toen we binnen waren. We zijn in het magazijn gaan zitten, daar voelde ik me veiliger.' Een leerlinge van basisschool De Rietvink in Zaandam is, samen met tientallen medeleerlingen, dinsdag aan het begin van de middag getuige van de liquidatie van de crimineel Lucas Boom (43).

Iets na kwart over twaalf stapt Boom uit zijn auto in de P. A. van Meverstraat in Zaandam. Zijn zwarte Golf heeft hij geparkeerd voor het schoolplein van De Rietvink en de naastgelegen school Het Baken. Op dat moment spelen er zo'n 150 kinderen buiten. Directeur Nel van de Geer van Het Baken is op het schoolplein als het schieten begint. 'Ik zag drie of vier helemaal in het zwart geklede mannen over straat rennen, met grote wapens. Ik dacht eerst: wat is dit voor grap? We hebben direct de kinderen naar binnen gebracht. Ze gingen uit zichzelf onder tafel zitten.'

null Beeld .
Beeld .

Boom rent voor zijn leven, maar wordt enkele tientallen meters verder, vlak bij zijn huis in de J. Kruijverstraat, doodgeschoten. Hij woont er al jaren in een wat luxere twee-onder-een-kap-woning. Zijn zoontje zit op basisschool Het Eiland, die grenst aan de twee andere scholen.

Lyndo van Maasdam (11) eet met zijn klasgenoten in een lokaal in De Rietvink als hij het schieten hoort. 'Eerst dacht ik dat het vuurwerk was, toen moest ik aan paintball denken. Ik zag drie mannen over straat rennen met een soort AK-47's en in een bruin Volkswagenbusje stappen dat hier al de hele ochtend stond, en gisteren ook al. Juf Irene zei dat er iemand was doodgeschoten en dat alle deuren op slot gingen.'

Politie bij het lichaam van Boom. Beeld ANP
Politie bij het lichaam van Boom.Beeld ANP

Tranen

Veel kinderen moesten huilen, zegt de leerlinge van De Rietvink. 'Ik was bang, want ik wist niet wat die mannen gingen doen. Misschien wilden ze wel iemand uit de klas hebben, dacht ik.' Bij haar moeder rollen tranen over de wangen. 'We kregen eerst via de mail en Whatsapp van school te horen dat er een incident had plaatsgevonden. Van andere ouders hoorde ik wat er precies was gebeurd. Je hoopt natuurlijk dat je kind zoiets nooit hoeft mee te maken.'

Volgens Taco Keulen, bestuursvoorzitter van de scholenkoepel Agora, zijn de ouders de eerste twee uur bewust weggehouden bij de kinderen. 'We hebben ze wel direct geïnformeerd via DigiDuif, waarmee we heel snel kunnen communiceren', zegt Keulen. 'We wilden de-escaleren, want anders gaat de emotie van de ouders meespelen. We hebben ze in de sportzaal opgevangen, waar de politie hen op de hoogte heeft gesteld. De kinderen hebben we in de klas laten praten en tekenen over wat er is gebeurd. En we hebben direct psychosociale hulp ingeschakeld.'

Het is niet voor het eerst dat een liquidatie plaatsvindt onder de ogen van omstanders. In Amstelveen, in mei vorig jaar, vliegen bij de aanslag op crimineel Gwynette Martha de kogels op straat in het rond. In augustus, bij een liquidatie op het Amsterdamse Borneo-eiland, komen kogels terecht in de muren van een nabijgelegen kinderdagverblijf en een Montessorischool. Vorige maand wordt 's avonds laat een voorbijrijdende tram geraakt bij een aanslag in de De Clercqstraat in Amsterdam-West.

Eerdere liquidaties 2015

14 januari: de 60-jarige Beyhan Demirci wordt doodgeschoten terwijl ze op haar balkon staat in Amsterdam-Geuzenveld. De politie houdt er rekening mee dat Demirci niet het doelwit was.
27 januari: de 37-jarige Ghanees Augustine Nyantakyi wordt geliquideerd in Amsterdam-Osdorp . De man heeft voor zover bekend geen contacten in het criminele circuit.
8 februari: in de Bertelman-straat in Amsterdam-Zuid wordt de 45-jarige Mario Magan Tier doodgeschoten. Tier werd verdacht van grootschalige drugshandel.
10 februari: in de Amsterdamse Bijlmer wordt een 24-jarige man doodgeschoten. Twee mannen zijn er kort daarna op een scooter vandoor gegaan.
26 april: de 26-jarige Turks-Nederlandse Baris Önder, een bekende figuur in het criminele circuit, wordt in de wijk Osdorp vermoord.
13 mei: een 25-jarige Zaandammer wordt even na middernacht neergeschoten op de hoek van de De Clercqstraat te Amsterdam.

Schoolkinderen

Maar niet eerder is iemand vermoord terwijl tientallen schoolkinderen toekeken. 'Dit is enorm heftig, op zo'n moment van de dag, in zo'n lieflijke woonbuurt', zegt burgemeester Geke Faber van Zaanstad, die na de schietpartij naar de scholen is gegaan. 'Met zoveel kinderen in de buurt, dat getuigt van zo'n wreedheid. Dan hou je op geen enkele manier rekening met de samenleving.'

's Middags lopen in de laagbouwwijk mannen en vrouwen in witte overalls rond, met plastic haarkapjes op. Het linkerportier van de auto van Boom staat nog open, zijn stoffelijk overschot ligt op straat, inmiddels toegedekt met een wit laken.

Een kat tussen de genummerde kogelhulzen. Beeld ANP
Een kat tussen de genummerde kogelhulzen.Beeld ANP

Holleeder

Boom wordt gerekend tot de kring rond Willem Holleeder. Vorig jaar werd hij tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor cocaïnehandel in Antwerpen, waar hij hoger beroep tegen aantekende. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij een liquidatiepoging op de president van de Amsterdamse afdeling van motorclub Satudarah, in 2011. Volgens zijn advocaat Gerald Roethof is hij nooit veroordeeld 'in een heel grote zaak'. Er waren volgens hem geen aanwijzingen dat Boom gevaar liep.

Rond halfvijf wordt in Amsterdam-Noord een brandend busje ontdekt. Of het gaat om hetzelfde busje dat bij de liquidatie is ontdekt, kan de politie nog niet bevestigen. Iets later wordt een man aangehouden die voldoet aan een signalement dat de politie eerder op de middag heeft verspreid: een blanke/lichtgetinte vadsige man met een lengte van 1,80 meter in een blauw trainingspak. Maar of hij daadwerkelijk met de liquidatie heeft te maken, is nog niet duidelijk.

Met medewerking van Margot Knibbe

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden