Dit geeft de tijdgeest weer

Het overleg tussen werkgevers en werknemers aangaande de AOW is mislukt (Voorpagina, 1 oktober). Laat ik even in herinnering brengen dat dit overleg niet in twee dagen moest geschieden, maar dat er zes maanden de tijd was....

We zijn allemaal verstandige mensen en willen het beste voor elkaar. We zijn allemaal kinderen van onze ouders, kleinkinderen van onze grootouders. We worden allemaal 65. Maar zijn we ons daar bewust van? Klaarblijkelijk zijn we zo bang dat we verantwoordelijkheden afschuiven. Dat kost nu niets. Dat wordt wel duur betaald in de toekomst.

Alle mooie woorden ten spijt: dit geeft toch de tijdgeest weer. De groep mensen die bepaalde besluiten moest nemen, zal zelf de gevolgen daarvan niet of nauwelijks ondervinden. Ook niet in hun directe omgeving. Ik heb daar heel veel moeite mee.

Kees Kloost, Amsterdam

Polder
‘AOW-overleg mislukt, polder buitenspel (Forum, 1 oktober).’ Dan kunnen we hem nu ook wel laten onderlopen, lijkt me.

Alex Temmingh, Aduard

Plan
Uit het mislukte SER-overleg blijkt dat Nederland niet toe is aan een verhoging van de AOW-leeftijd. Mijn voorstel is dan ook dat de werkgevers eerst laten zien hoe zij de oudere werknemers binnenboord denken te houden. Als die namelijk in groten getale in WW of bijstand terecht komen, verdampt mogelijk de beoogde besparing. Niemand praat daar meer over. Als de werkgevers een plan hebben dat aantoonbaar goed werkt, kan er best over verhoging van de AOW-leeftijd gesproken worden.

Jenneke Vrijenhoek, Geldermalsen.

Geen bezwaar
Wie van al die deskundigen die over de AOW hun zegje doen, geeft nou eens antwoord op de zeer duidelijke beweringen en onderbouwde berekeningen van Marcel van Dam, namelijk dat de stijging van de kosten van de AOW geheel door de toekomstige 65+’ers zelf zullen worden opgebracht (onder andere Forum, 17 september).

Van Dam heeft aan de hand van officiële cijfers uitgelegd dat de komende AOW’ers zeer veel aan extra pensioen hebben gespaard en dat daarover flink belasting moet worden betaald. Het extra bedrag dat de fiscus aldus van deze gepensioneerden ontvangt, zal ongeveer gelijk zijn aan de extra kosten die volgens Donner voor de instandhouding van de AOW nodig zijn.

Het vreemde is dat geen van de rekenaars uit de politieke partijen of van de ministeries van Financiën en Sociale Zaken tegenover de berekeningen van Van Dam een duidelijke andere som stellen. Nog vreemder is dat Van Dam’s berekening niet enthousiast door de oppositie in de strijd wordt geworpen. Je zou denken dat FNV en SP juichend zwaaiend met de columns van Van Dam naar Donner en de Tweede Kamer zijn getogen om de geweldige vergissing uit de wereld te helpen.

Thijs Dol, Zoetermeer

Verdeeld
Toen in 2007 het kabinet-Balkenende IV aantrad was de premier zeer opgeruimd. Nu zou hij toch aan iedereen laten zien dat hij het wel kon: regeren. En vooral samen en luisteren naar de burgers. Na een jaar kwam de crisis en was het uit met de pret. Belangrijk punt: de AOW-leeftijd omhoog naar 67. Luisteren naar de burgers is er niet meer bij. Er zijn geen taboes meer. Maar wat je nu krijgt is een samenleving die verdeeld is. Kijk maar naar de toon van de opiniestukken in de krant: Wat is een zwaar beroep, als je studeert dan kun je wel langer doorwerken want je begint toch laat aan een baan etcetera. Dit is slecht voor het land.

Laten we de AOW vanaf 65 gewoon uitkeren en niet met voostellen komen die ook nog eens ongelijkheid brengen zoals een lagere AOW als je 65 wordt.

Dan kun je beter de topinkomens hoger belasten en het koningshuis ook mee laten doen in de bezuinigingen.

Els Rademaker-Vos, Zwolle

Halveren
AOW naar 67, nee, wat dacht u van na 80 jaar de helft. Lijkt me veel eerlijker. Daar ligt namelijk het probleem. Na 80 hebben de meesten hun huis afbetaald, wonen dus bijna gratis, delen hun geld alleen nog maar aan hun kinderen uit. Besteden dus veel minder. Voor hen die een huurwoning bezitten, geldt dat de woningbouwverenigingen al lang de waarde van de woning betaald hebben gekregen. Dus na 80 geen huur meer.

R. Frijn, Bilthoven

Gek
Naar aanleiding van alle discussies over stoppen met werken bij 65, dan wel 67, denk ik met grimmig genoegen aan alle 50+’ers die ik in mijn werkzame leven heb ontmoet en die op elke verandering hun dooddoener klaar hadden: ‘Over een paar jaar ga ik eruit, dus mij maken ze niet meer gek!’ Dus wel!

Arjan Broere, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden