Dit gebeurde volgens de Russische BUK-fabrikant met de MH17

De Russische maker van het BUK-raketsysteem Almaz-Antej presenteerde dinsdag de resultaten van eigen onderzoek naar de MH17. Dit zijn de belangrijkste punten uit de persconferentie van directeur Ian Novikov.

De persconferentie van directeur Ian Novikov van Almaz-Antej.Beeld afp

- De raket is afgevuurd vanuit het dorp Zarotsjsjenskoje, dat in Oekraïens territorium ligt, zo luidt de conclusie van Almaz-Antej. Volgens de BUK-maker is het onmogelijk dat de raket werd afgevuurd vanaf de plaats Snezjnoje in rebellengebied. 'Als de raket vanaf grondgebied zou zijn afgevuurd waar separatisten actief zijn, dan zou het toestel geen schade hebben gehad aan de linkervleugel en motor.'

Hoek van inslag
- Als de raket frontaal het toestel van vlucht MH17 was ingevlogen, zoals wordt gesteld in Nederlands onderzoek, dan zou de rechterzijde van het vliegtuig zijn geraakt. Uit onderzoek van zijn bedrijf blijkt echter dat alleen de linkerzijde van het toestel is geraakt. Uit het onderzoek van Almaz-Antej kan niet worden opgemaakt vanuit welke hoek de raket het vliegtuig precies heeft geraakt, maar de resultaten van het Russische onderzoek zijn niet in lijn met die van het internationale onderzoek onder leiding van Nederland, dat de fabrikant heeft ingezien.

Oude makelij
- Novikov spreekt niet tegen dat bij het afvuren van de raket een BUK-raketsysteem is gebruikt, maar het systeem dat is ingezet zou niet meer worden gebruikt door het Russische leger. Almaz-Antey heeft een test uitgevoerd waarbij een BUK-raket een vliegtuig heeft geraakt. Hierdoor ontstonden 7.000 granaatscherven. Dat zou erop wijzen dat de raket die is gebruikt om de MH17 neer te halen van oudere makelij is dan de raket die volgens het Nederlandse onderzoek is ingezet.

Afweergeschut
- Het zou volgens Novikov gaan om een raket van het type 9M38.
De 9M38 is een oud type raket dat tot 1986 door de Sovjet-Unie werd geproduceerd. Het Oekraïense leger heeft dat soort afweergeschut. Volgens Almaz-Antej is de levensduur van zo'n raket hooguit 25 jaar. Daarna is het gebruik ervan door de fabrikant verboden en moet de raket worden ontmanteld. Rusland maakt geen gebruik meer van de 9M38-raketten.

Genegeerd
- Almaz-Antej zegt zich gedwongen te voelen zelf onderzoek naar de ramp met MH17 te doen, omdat de wapenmaker sancties opgelegd heeft gekregen na de ramp. Ook zou informatie van Russische zijde door het onderzoeksteam zijn genegeerd.

De BUK-fabrikant zegt de informatie graag te willen delen met onderzoekers. Ook wil het bedrijf de resultaten gebruiken in een rechtszaak bij het Europees Hof tegen de sancties die zijn opgelegd.

Directeur Ian Novikov van Almaz-AnteyBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden