Dit gaat er goed met de Nederlandse economie

De economie groeit weer, kondigde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag aan. Dat ligt niet aan de overheid, want die geeft minder uit dan voorheen. Maar op alle andere fronten waren de afgelopen maanden lichtpunten te zien. Hieronder de belangrijkste aanjagers van de Nederlandse economie.

Schepen in de Rotterdamse haven. De export is niet meer de enige motor van de economische groei. Beeld anp

Export

De export blijft verreweg de grootste economische stuwkracht. Nederland exporteerde het afgelopen kwartaal ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. Dat is vooral te danken aan landen als China en Amerika, die sneller groeien dan de eurozone en meer importeren.

Het is vooral de export van industrieproducten die toeneemt, zoals metaal, machines en vervoermiddelen. Ook voeding en chemische producten werden meer geëxporteerd.

Meer investeringen

Ondernemers en particulieren hebben weer iets meer vertrouwen in de toekomst en durven te investeren, bijna 1 procent meer dan een jaar geleden. Bedrijven geven meer geld uit aan machines, telecommunicatie en software die de bedrijfsvoering moeten verbeteren. Consumenten investeren door een nieuwbouwwoning te kopen of hun huis te verbouwen, nu de huizenmarkt lijkt te herstellen.

Consumenten durven weer meer in hun huis te investeren. Beeld belga

Consumptie omhoog

Een positieve ontwikkeling is dat niet meer alleen het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de groei, maar ook particulieren weer durven te consumeren. Deze trend is afgelopen zomer voorzichtig ingezet en duurde het afgelopen kwartaal voort.

Consumenten gaven een half procent meer uit dan een jaar eerder, vooral aan meubels en elektrische apparaten als smartphones. Ook kochten ze meer fietsen dan een jaar geleden, vanwege de eindejaarsrun op de voordelige fiets van de zaak.

De verkoop van iPhones en andere smartphones zat in de lift in 2014. Beeld anp

Werk, werk, werk

Misschien wel het grootste lichtpunt uit de CBS-cijfers was de toegenomen werkgelegenheid. In het vierde kwartaal kwamen er 42 duizend banen bij, de grootste toename in 3,5 jaar. Het aantal vacatures steeg tot 119 duizend vacatures, 22 duizend meer dan een jaar eerder.

Het CBS neemt deze banengroei niet mee in de berekening van het bruto binnenlands product, waarmee de omvang van de economie wordt gedefinieerd. Maar meer banen betekent wel meer inkomsten voor de consumenten, die dat geld dit kwartaal weer uit kunnen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden