Nieuws

Dit doen landen om de nieuwe coronavariant buiten de deur te houden

Steeds meer landen leggen het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika landen aan banden, nu daar een nieuwe variant van het coronavirus rondwaart. Na het Verenigd Koninkrijk en Israël volgden vrijdagochtend Duitsland en Italië. Nederland verbiedt vanaf vanmiddag vluchten uit zuidelijk Afrika.

Pepijn de Lange
Kaapstad, Zuid-Afrika.  Beeld EPA
Kaapstad, Zuid-Afrika.Beeld EPA

Vrijdagochtend pleitte de Europese Commissie voor een noodstop voor al het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika. Voor zo’n ingreep kan de commissie, in samenspraak met de EU-lidstaten, kiezen wanneer de epidemiologische situatie in een land of regio buiten de Unie snel slechter wordt. Experts vrezen dat de pas ontdekte coronamutatie B.1.1.529 zich al over heel Zuid-Afrika heeft verspreid. Ook in buurland Botswana is de variant inmiddels vier keer aangetroffen.

Ondertussen nemen verscheidene Europese landen op eigen houtje voorzorgsmaatregelen. Duitsland voert vanaf vrijdagavond een inreisverbod in voor mensen uit de landen in zuidelijk Afrika. Enkel Duitsers mogen het land nog in, maar moeten wel veertien dagen in quarantaine.

Kort na het besluit van de Duitse regering, kondigde ook de Italiaanse collega’s een inreisverbod af. Mensen die recent in Zambia, Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Mozambique, Namibië en Eswatini zijn geweest, zijn in Italië niet langer welkom.

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde vrijdagochtend aan dat Nederland vanaf 12.00 uur vluchten uit zuidelijk Afrika verbiedt. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

‘Zorgelijk’

Donderdagavond maakte het Verenigd Koninkrijk al bekend reizigers uit landen in het zuiden van Afrika te weren. Vanaf vrijdag zijn alleen Britse inwoners nog welkom. Reizigers die al zijn aangekomen, moeten direct in quarantaine. Ook Israël sluit zijn deuren voor reizigers uit Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatini (voorheen Swaziland).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden