Dit bling bling-Witte Huis van 16 miljoen euro staat op 80 kilometer van IS-strijders

Shihab Shihab dacht altijd: ik wil wonen zoals de Amerikaanse president. Voor maar liefst 16 miljoen euro maakt de zakenman uit de autonome Koerdische regio in Noord-Irak zijn droom waar. In de hoofdstad Erbil laat hij een kopie van het Witte Huis verrijzen. Ietsje kleiner, dat wel. Maar exorbitant luxer. Zo zijn de plafonds niet van 'ordinair'stucwerk maar van 21 karaat bladgoud.

De Koerdische variant van het Witte Huis in Erbil. Beeld getty

Het bling bling-bouwwerk, in de luxe wijk Dream City, is verder opgetrokken uit geïmporteerd Grieks marmer. In plaats van het 'gewone' zandsteen waarmee de bouwers van het Amerikaanse Witte Huis het vanaf 1792 moesten doen. Neo-klassieke residenties met zo'n fors prijskaartje, staan doorgaans in het Californische Beverly Hills of Palm Beach in Florida. Niet in Irak. De imposante villa van de projectontwikkelaar, rijk geworden in post-Sadam Irak met winkelcentra, heeft slechts één nadeel: de lokatie. En het is niet bepaald een klein probleempje.

Erbil ligt namelijk op slechts 80 kilometer van de stellingen van de oerconservatieve jihadisten van Islamitische Staat, de strijders die Westerse decadentie zo verafschuwen. Sterker nog, als IS Erbil in de zomer had aangevallen, was het bouwwerk door hen zeker met de grond gelijk gemaakt. Shihab heeft geluk gehad dat de Amerikaan die in het orginele Witte Huis woont, president Obama, tijdig ingreep en IS de oorlog verklaarde. 'Ik wilde een huis waar mensen over zouden praten', zegt de Koerdische miljonair tegen de Amerikaanse publieke radiozender NPR over zijn creatie nabij oorlogsgebied. 'En als je geld hebt, moet je in luxe leven.'

De met 21 karaat goud versierde trap van zakenman en Amerika-bewonderaar Shihab Shihab. Beeld getty

Tegelwerk

Dat Shihab, bouwer van het eerste winkelcentrum in Amerikaanse stijl van de autonome regio, geld heeft blijkt uit de afwerking van het Koerdische Witte Huis. De media die hij in de afgelopen maanden een rondleiding gaf, zijn onder de indruk van zoveel overdaad. Naast de gouden plafonds, is de sierlijke trap naar boven ook afgewerkt met bladgoud. De badkamers zijn voorzien van Italiaans tegelwerk. Verder zien zijn bezoekers straks een binnenzwembad, een Turks bad en talloze luxe ingerichte kamers. Extra's die alle Amerikaanse presidenten sinds 1800 moesten ontberen, van John Adams tot Barack Obama, toen ze 1600 Pennsylvania Avenue betrokken. Shihab heeft zoveel kamers, dat de Koerdische miljonair onderhand de tel is kwijtgeraakt.

Een van die bezoekers, hoopt hij, moet Obama zijn. 'Als hij ooit hier komt, zal ik hem uitnodigen om kebab en vis te eten', aldus de miljonair. Of Obama zoveel Koerdische bling bling zal appreciëren, moet echter betwijfeld worden. Wat de tycoon straks met al die ruimte gaat doen, is de grote vraag. In Obama's 5.100 vierkante meter grote Witte Huis werken honderden medewerkers van 's werelds enige supermacht in 132 kamers. Shihabs versie beslaat bijna tweederde van het orgineel. Voor de zakenman, zijn vrouw en enig kind. Als het complex begin 2015 wordt opgeleverd, zal het op nog één punt verschillen van het orgineel van James Hoban: de rij palmbomen die Shihab over de hele breedte heeft gepland.

Begin 2015 moet de kopie van het Witte Huis af zijn. Beeld getty

Dubai

Shihab's droomhuis in Dream City tekent de ongekende economische boom in de Koerdische regio, een gebied dat de facto onafhankelijk is. Elf jaar na de val van Saddam Hoessein, houdt Iraaks-Koerdistan de rest van Irak een spiegel voor: zo had je er ook uit kunnen zien na zoveel decennia oorlog. Nu de rest van Irak weer het toneel is van geweld, wordt duidelijk dat de Koerden het meest hebben geprofiteerd van de Amerikaanse invasie van 2003. Een kwart eeuw terug werden ze nog vergast met sarin, zoals in Halabja, door het regime in Bagdad dat hen intens haatte.

In Erbil, waar ook veel Iraaks-Koerdische Nederlanders naar terugkeren, verrijst het ene na het andere glanzende kantoorgebouw, winkelcentrum en appartementencomplex. De Koerdische hoofdstad, waar Islamitische Staat in juli even aan de poorten rammelde, wordt steeds meer het 'Dubai van Koerdistan' genoemd. In Dream City, bedoeld voor de nieuwe elite, hebben de rijke bewoners hun eigen scholen, winkels en een moskee. Maar belangrijker nog: geen oorlog.

Nieuwe luxe appartementen in Erbil. Beeld getty
Het Turkse bad waar zakenman Shihab Shihab president Obama ooit hoopt te verwelkomen. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden