Dit apparaat produceert drinkwater met zonne-energie

Een glas vult zich minder snel dan uit de kraan, maar soms is dat geen bezwaar.

null Beeld Hessel Waalewijn
Beeld Hessel Waalewijn

Het lijkt wel wat op Philae, de kleine komeetlander die enkele jaren geleden neerstreek op de ruimterots met de onuitsprekelijke naam. Het apparaat dat we hier zien is net als Philae van buiten bekleed met zonnepanelen en bedoeld voor onherbergzame gebieden. Alleen het glas water verraadt dat dit geen komeetlander is. Dit apparaat produceert drinkwater met zonne-energie.

Water ontstaat op de aluminium kegel, die wordt gekoeld met een peltierelement - een elektrisch warmtepompje dat zijn stroom krijgt van de zonnepanelen. Het vocht in de lucht condenseert erop, waarna zich druppels vormen die door de zwaartekracht naar beneden glijden en in het glas belanden.

undefined

Op een zonnige dag leveren de panelen 40 watt, het element verbruikt er 25. Wat overblijft wordt in een accu opgeslagen voor momenten dat het even bewolkt is en er toch dorst gelest moet worden. De dagopbrengst is enkele glazen.

Op veel plaatsen op aarde is drinkwater afwezig, en het aardige is dat juist daar - bijvoorbeeld in de woestijn - de watermaker extra goed werkt, omdat er veel vocht in de lucht zit en er meer zon is. Een paar van dit soort apparaten zouden een gezin van drinkwater kunnen voorzien. Een paar honderd zouden misschien zelfs landbouw mogelijk maken op plekken waar dat nu niet kan - lees opnieuw de woestijn.

De versie die we hier zien, is eigenlijk te ingewikkeld en te kostbaar. Er is inmiddels een nieuwe zonder accu en ingewikkelde regeltechniek. Die werkt met een peltierelement van 3 euro en een paneeltje van dertig piek. De opbrengst blijkt bijna net zo hoog, onder meer door de condensor meer massa te geven, waardoor hij meer 'koudereserve' heeft.

De bedenker houdt in mei onder studenten een wedstrijd om het apparaat te vervolmaken. De eerste suggestie: een bol in plaats van een kegel werkt beter, omdat de afstand tot het koelelement overal even groot is.

Uitleg kunstenaar en bedenker Ap Verheggen. sunglacier.com

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden