Districten

In tegenstelling tot hetgeen D66, de hele vaderlandse pers en Ronald Plasterk (Forum, 2 mei) beweren, verdeelt de Nederlandse kieswet het land in negentien districten in....

Haarlem Hylke ten Cate

Slechts een paar partijen maken gebruik van dat districtenstelsel. Daar hoort D66 niet bij. Die verkopen nu het terugbrengen van het aantal districten als de invoering van een districtenstelsel. De partijen die het districtenstelsel wel gebruiken, doen dat door variatie aan het eind van de lijst. De PvdA werd hier nu toe gedwongen, omdat ze per lijst maar 46 kandidaten mocht noemen (tweemaal het aantal, dat bij de vorige verkiezingen werd behaald). Nu werden overal de eerste 45 gelijk gehouden en waren er negentien regionale lijstduwers.

Onder invloed van Jan Nagel kende de PvdA in de jaren zeventig en tachtig een regionale kandidaatstelling, waarbij alleen de lijsttrekker overal dezelfde was. Dat systeem werd later ook bij Leefbaar Nederland gehanteerd, toen het bij de PvdA door Felix Rottenberg was afgeschaft. Het aantal stemmen per lijst bepaalt welk district een afvaardiging krijgt. Zo werd vorig jaar Dick Jense LN-Kamerlid vóór Tjerk Westerterp, omdat in het district Dordrecht meer stemmen kreeg dan Tilburg of Den Bosch.

Kortom D66 zou gewoon de huidige Kieswet kunnen gebruiken en overal een andere lijst indienen. Het kroonjuweel lag en ligt voor het oprapen en ze hebben het al 37 jaar laten liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden