Nieuws

Distributie biografie Philip Roth gestaakt na beschuldigingen van seksueel wangedrag biograaf

De Amerikaanse uitgever W.W. Norton stopt met de distributie en promotie van de biografie van Philip Roth, nadat biograaf Blake Bailey (57) is beschuldigd van seksueel misbruik.

Philip Roth, de biografie door van Blake Bailey. Nederlandse vertaling van uitgeverij De Bezige Bij. Beeld
Philip Roth, de biografie door van Blake Bailey. Nederlandse vertaling van uitgeverij De Bezige Bij.

Verschillende vrouwen betichten Bailey van seksueel wangedrag toen hij hun docent Engels was op een middelbare school in de jaren negentig. Hij zou meerdere voormalig leerlingen seksueel geïntimideerd of misbruikt hebben. Een van zijn oud-leerlingen zegt dat hij haar in 2003 verkrachtte, toen ze in New Orleans studeerde. In 2015 zou hij een andere vrouw hebben verkracht. Bailey ontkent alles.

De toekomst van Baileys langverwachte Roth-biografie is nu onzeker. Ruim 50 duizend exemplaren zijn al gedrukt, maar de uitgever trekt voorlopig de stekker uit de distributie en de tweede druk (10 duizend stuks). Amerikaanse uitgeverijen doen dit soms vanwege de inhoud, maar vrijwel nooit vanwege het gedrag van de auteur. Het bijna duizend pagina’s tellende boek is de eerste volledige biografie van Roth, een Amerikaanse literaire reus met veel klassiekers op zijn naam. Roth, die in 2018 overleed, wees Bailey in 2012 aan als biograaf.

Er bestond al langer een gesloten Facebookgroep waar slachtoffers ervaringen uitwisselden. De verhalen over Bailey kwamen uiteindelijk naar buiten via een literair blog, waarop zijn biografie van Roth werd besproken. In een onlinediscussie stelden sommigen dat Bailey te makkelijk over misogynie in het werk van Roth was gestapt en vergoelijkte hoe de schrijver bij leven met vrouwen omging.

Over het geheel werd de biografie goed besproken. Het staat op de bestsellerlijst van The New York Times en kreeg volop media-aandacht. Voor sommige slachtoffers was dat een reden om juist nu naar voren te stappen. Een van hen zei tegen The New York Times dat zelfs het horen van zijn stem op de radio nog steeds pijnlijk is.

De Nederlandse vertaling ligt deze week gewoon als gepland in de boekhandel, laat uitgever De Bezige Bij weten. De uitgeverij is zich bewust van de ‘complexiteit en pijn in een dergelijke gevoelige kwestie’, maar staat achter de inhoud van de biografie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden