Dissidenten Syrië tarten president Assad

Syrië maakt zich op voor een hoogst opmerkelijk gebeurtenis. Gesterkt door de internationale druk die momenteel op het bewind van president Bashar Assad wordt uitgeoefend, heeft de kleine en onderdrukte Syrische oppositie voor vandaag een demonstratie tegen de regering aangekondigd....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Het is bijzonder moeilijk voor de oppositie om zich te organiseren en demonstranten te vinden die de veiligheidstroepen durven te trotseren. Het regime treedt keihard op tegen andersdenkenden en deelt fikse gevangenisstraffen uit aan opposanten. Een oppositieleider zei dat hij vandaag drie agenten verwacht voor iedere demonstrant. De oppositie voelt echter dat de druk op Syrië momenteel zo groot is, dat de regering het niet zal aandurven hard op te treden.

De Syrische regering had woensdag geen probleem massa's op de been te brengen voor een demonstratie die het bewind welgezind was. Een dag eerder waren in de Libanese hoofdstad Beiroet ook al ruim honderduizend aanhangers gemobiliseerd. Zowel de Syrisch gezinde Hezbollah-beweging in Libanon als de regerende Ba'ath-partij in Syrië staan erom bekend dat ze met een handomdraai de straten vullen.

Veel mensen in Damascus leken echter oprecht boos over wat wordt gezien als 'buitenlandse inmenging' in een interne zaak: de terugtrekking van Syrische troepen uit Libanon.

Volgens opposanten en mensen die de regering van nabij kennen, voelen de leiders de internationale druk echter steeds meer en maken ze zich ernstig zorgen. Het gaat niet alleen om Libanon, maar om regimesverandering, is de gedachte. 'Het regime voelt dat het dreigt geëlimineerd te worden', zei een vertrouweling van de president.

De oppositie is klein, verdeeld en onderdrukt. Volgens verschillende politieke analisten in Damascus kan niemand echt het land overnemen als het huidige bewind verdwijnt. Daarom dringen veel opposanten erop aan dat de regering van binnenuit verandert. 'Ze willen niet hervormen en daarom moeten ze onder druk worden gezet', zegt Kamal Labwani, een van de oppositieleiders. Labwani zat drie jaar gevangen en kwam recent vrij.

Een andere opposant heeft de hoop opgegeven. 'Het aftellen naar de chaos is begonnen', zegt hij. Het regime zou ten dode zijn opgeschreven en zou een 'tactiek van de verschroeidee aarde' willen volgen. 'Ieder vrijdenkend mens wordt zometeen een doelwit, van het regime of van de fundamentalisten.'

De politieke islam, inclusief de ernstig onderdukte fundamentalistische Moslimbroeders, lijken nog altijd de meest effectieve oppositie te vormen in Syrië. 'We vormen 85 procent van de bevolking', zei Haitham Maleh, een mensenrechtenadvocaat en opposant die nauwe banden heeft met islamitische politieke leiders.

Maleh zei dat het belangrijk is dat de hele oppositie verenigd is en dat hij bezig is islamitische politici ervan te overtuigen dat ze moeten samenwerken. 'We moeten eerst voor onze vrijheid vechten en dan kunnen we onderling onze verschillen oplossen met dialoog.'

Kamal Labwani ziet de dingen ongeveer hetzelfde, maar dan van de andere kant. Hij is niet gerust op de bedoelingen van de islamitische politici. 'Wij voeren een strijd op twee fronten, tegen het regime en tegen de fundamentalisten. Maar de strijd tegen het regime heeft nu de prioriteit want het zijn de autoriteiten die ons beletten ons te organiseren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden