Dissidenten Cuba zien arrestatiegolf

In september dit jaar werden in Cuba volgens de lokale Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening ruim vijfhonderd personen tijdelijk aangehouden 'om politieke redenen'. Het gaat om de grootste arrestatiegolf in de laatste dertig jaar.

ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - In Cuba gebeurt wat de gebroeders Fidel en Raúl Castro gedurende ruim een halve eeuw tegen elke prijs hebben proberen te voorkomen. De dissidenten verlaten de duisternis van zolders, kelders en portieken en de politieke protesten nemen zienderogen toe. Niet alleen in de hoofdstad Havana, maar ook in de meest afgelegen provincies gaat de democratische oppositie de straat op. Ze trotseert intimiderende, door de staatsveiligheidsdienst opgetrommelde horden van regeringssympathisanten.

Om te beletten dat het protest uitgroeit tot massabetogingen, zoals die de afgelopen maanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, voert de regering de vervolging op. Elizardo Sánchez, woordvoerder van de illegale, maar getolereerde Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (Ccdhrn), presenteerde maandag een rapport: alleen al in de maand september werden 563 personen om politieke redenen gearresteerd. Een record in drie decennia.

Dit grote aantal ligt veel hoger dan het gemiddelde van 278 aanhoudingen per maand in de eerste acht maanden van 2011, meldt de Ccdhrn.

De golf van arrestaties en mishandelingen die deze week door de Cubaanse dissidenten is aangekaart, is volgens Ccdhrn-zegsman Sánchez een weerspiegeling van een totalitair regime dat met 'een droge klap' vrouwen en mannen wil platslaan die opkomen voor hun vrijheid.

De hervormingen van president Raúl Castro zijn slechts een 'rookgordijn' om zijn bastion te verstevigen. 'De regering blijft valse signalen afgeven in de vorm van beloftes die nooit zullen worden ingelost', aldus Sánchez. 'Zo gaat het regime door met het voor de gek houden van de internationale gemeenschap.'

In 2011 zijn tot nu toe 2.221 Cubanen aangehouden om politieke redenen, 1.091 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste aanhoudingen zijn van korte duur. Volgens de Ccdhrn zijn ze bedoeld om te voorkomen dat dissidenten deelnemen aan betogingen. 'Het hoge niveau van politieke repressie dit jaar toont aan dat het regime absoluut niet bereid is de situatie van de civiele, politieke, economische en culturele rechten van de overgrote meerderheid van de bevolking te verbeteren', concludeert het rapport.

In de laatste maanden is geen enkele veroordeelde politieke of gewetensgevangene op vrije voeten gekomen. De Ccdhrn zegt dat zich momenteel 80 tegenstanders in de gevangenis bevinden. Tussen juli 2010 en april 2011 liet de Cubaanse regering ruim 100 dissidenten vrij. De meerderheid van hen accepteerde ballingschap in Spanje.

Het regime beschouwt de dissidenten als huurlingen in dienst van aartsvijand de Verenigde Staten en president Castro heeft herhaaldelijk verklaard dat hij nooit de pleinen en straten van Cuba aan hen zal afstaan.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden