Dissidenten China tegen Nobelprijs voor Liu

peking Uit onverwachte hoek is kritiek losgebarsten op de favoriet voor de Nobelprijs voor de Vrede, die vandaag wordt uitgereikt. Een groep Chinese dissidenten heeft het Nobelcomité opgeroepen de prijs niet uit te reiken aan Liu Xiaobo, een Chinese intellectueel die een gevangenisstraf van elf jaar uitzit in China.

Reuters en AP

Veertien Chinese dissidenten vinden dat Xiaobo te soft zou zijn geweest tegenover de Chinese regering. In een brief aan het Nobelcomité schrijven zij dat Xiaobo een 'ongeschikte' prijswinnaar zou zijn. 'Zijn openlijke loftuitingen de afgelopen twintig jaar voor de Chinese Communistische Partij, die de mensenrechten voortdurend met voeten treedt, zijn extreem misleidend', aldus de brief.


De kritiek leidde tot woedende reacties onder mensenrechtenactivisten die vinden dat Xiaobo's reputatie ten onrechte wordt geschaad. Een hoogleraar in Peking noemde de actie 'hoogst onverantwoordelijk', omdat die de Chinese regering in de kaart speelt.


De Chinese overheid zette eerder openlijk het Nobelcomité onder druk om de vredesprijs niet aan Xiaobo toe te kennen. China waarschuwde voor een verslechtering van de verhoudingen met Noorwegen.


De 54-jarige Xiaobo is een van de initiatiefnemers van 'Charta 08', een pamflet dat oproept tot vrijheid van meningsuiting en een meerpartijenstelsel. De voormalige hoogleraar literatuurwetenschappen verwierf bekendheid als een van de leiders van de studentenprotesten op het Tiananmen-plein in 1989.


Xiaobo kreeg toen 20 maanden gevangenisstraf en werd later drie jaar naar een werkkamp gestuurd. Ook stond hij maanden onder huisarrest.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden