Dissidente stemmen bepalend voor de uitslag

Het is de ironie van de geschiedenis dat de partij Die Linke cruciaal kan zijn voor de winst van Joachim Gauck, de kandidaat van de oppositiepartijen SPD en de Groenen....

De vraag of een president kan worden gekozen door andere volksvertegenwoordigers dan uit de partijen die hem hebben voorgedragen, is de laatste weken een heftig discussiepunt in de Duitse politiek. Op papier maakt Gauck geen kans. Het staatshoofd wordt gekozen door een speciaal bijeengeroepen verzameling van volksvertegenwoordigers uit Bondsdag, deelstaten en ‘maatschappelijke prominenten’. Merkels coalitie van CDU/CSU en FDP heeft een meerderheid voor Wulff.

De vraag is nu of de 1.244 kiesmannen meer ‘vrije keuze’ moeten krijgen dan volgens partijdiscipline wenselijk is. De uitkomst hangt af van de hoeveelheid dissidente stemmen die er bij de conservatieven, liberalen en Linken – die zelf een derde kansloze kandidaat hebben – zullen zijn. Sommigen zien zelfs het einde van het kanselierschap van Merkel in zicht, mocht blijken dat haar kandidaat niet gekozen wordt.

Voor een directe verkiezing door het volk lijken in Duitsland weinig voorstanders te zijn. Volgens sommigen zou de president dan te veel macht krijgen. In Duitsland is de dagelijkse macht voor de kanselier en de regering. De president is bedoeld als symbolisch staatshoofd – maar wel met vetorecht bij wetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden