Dissidente hervormden krijgen nog even respijt in Middelharnis

De Hervormde Gemeente in Middelharnis moet gelovigen die buiten de Protestantse Kerk Nederland (PKN) willen blijven, tot 1 oktober gebruik laten maken van het kerkgebouw De Hoeksteen....

Rechter Elkhuizen-Koopmans erkent de bezwaren van de Hervormde Gemeente, maar oordeelt dat de bezwaarden langer de tijd moeten krijgen om een andere locatie te vinden. Volgens de rechter is op de zitting gebleken dat het gezamenlijk gebruik van het kerkgebouw na 1 mei redelijk is verlopen. De twee rivaliserende groepen kerkgangers houden hun diensten strikt gescheiden. Desondanks waren er soms emotionele taferelen op het kerkepad van De Hoeksteen.

De rechter gaf ook een voorlopig oordeel over de juridische geldigheid van de kerkfusie. De bezwaarden betwisten die in een lopende bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht. Volgens de rechter is niet gebleken dat het fusiebesluit in strijd is met de interne kerkelijke procedures of het burgerlijk recht.

Daarnaast onderstreepte Elkhuizen-Koopmans het standpunt van de PKN dat hervormde gemeenten sinds 1 mei automatisch onderdeel zijn van de PKN en zich niet van het landelijk kerkverband kunnen losmaken. Dit houdt in dat de PKN in Middelharnis eigenaar is van het kerkgebouw aan de Ring.

Jan-Gerd Heetderks, voorzitter van de PKN-synode, reageert verheugd op de uitspraak. 'Ik zie de uitkomst van de bodemprocedure nu met vertrouwen tegemoet. Over de situatie in Middelharnis kan ik kort zijn. Een redelijke termijn is te billijken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden