Discussie over uitvoering pardon laait op

De discussie over de pardonregeling voor vreemdelingen is na een kortstondige rust weer opgelaaid. De VVD en PVV stelden woensdag kritische vragen aan staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) over de vrijheid die gemeenten claimen om al dan niet namen van illegalen door te geven....

ANP

Tweede Kamerlid Fred Teeven (VVD) wil dat de staatssecretaris alle beschikbare juridische middelen inzet om gemeenten te dwingen gegevens te verstrekken. Hij vraagt daar snel uitsluitsel over. Ook de PVV is kritisch over de rol van gemeenten bij de uitvoering van het pardon.

De aanpak van vreemdelingen die niet onder de pardonregeling vallen, leidde eerder deze zomer al tot een aanvaring tussen Albayrak en gemeenten. De staatssecretaris wil de gegevens van illegalen hebben, zodat ze hen kan uitzetten. Maar gemeenten zijn niet zonder meer tot medewerking bereid.

Het leek er vorige week op dat het conflict was bijgelegd met de afspraak dat in gemeenten elk geval afzonderlijk zal worden besproken met de Dienst Terugkeer & Vertrek van Albayrak.

De verhoudingen zijn echter weer op scherp komen te staan door de mededeling van de staatssecretaris dat zij weigerachtige gemeenten zal corrigeren. Albayrak heeft hen gewezen op de wettelijke plicht gegevens te verstrekken die nodig zijn om de Vreemdelingenwet goed te kunnen uitvoeren. Daarmee raakte zij een gevoelige snaar bij de gemeenten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat haar achterban niet bevoegd is te bepalen wie illegaal is en het land moet verlaten. ‘Maar wij hebben er vertrouwen in dat de gemeenten zullen meewerken aan de pardonregeling’, zei een VNG-woordvoerder.

Bij de PVV leeft dat vertrouwen niet. De Kamerfractie vindt dat Albayrak niet kan volhouden dat er een goede samenwerking bestaat met de gemeenten bij de uitvoering van het pardon, zoals de staatssecretaris eerder zei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden