Discussie over stopkogel laait bij politie weer op

Voldoet de huidige politiekogel Action 3, moet er een 'gemenere' kogel komen die misdadigers gegarandeerd uitschakelt, of wordt het tijd voor andere middelen, zoals de Pepperspray?...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In politiekringen leeft de opvatting dat de huidige kogel te weinig stoppend vermogen heeft. Deze week kwam de kritiek weer omhoog bij de regionale politiebonden in Rotterdam en Amsterdam.

De nieuwe politiekogel Action 3 werd in 1992 ingevoerd ter vervanging van een kogel die nog minder stopkracht had. Al in 1994 oordeelde de Algemene Christelijke Politiebond ACP op basis van praktijkervaring dat ook de Action 3 niet voldeed. Volgens de bonden biedt de kogel de agent te weinig bescherming als deze in het nauw komt en zijn pistool moet gebruiken.

De kogel schiet nog steeds te snel door het lichaam van de tegenstander heen, wanneer er geen bot wordt geraakt. Daardoor heeft de nieuwe kogel ook veel risico voor omstanders, die door de 'doorschieters' geraakt kunnen worden.

De discussie over de voor- en nadelen van stopkogels loopt al vele jaren. Volgens de ACP is het dienstwapen de afgelopen jaren bijna alleen in noodweersituaties gebruikt. Het nadeel van een te zware kogel is dat een treffer al gauw dodelijk is, terwijl het effect alleen maar hoeft te zijn dat de tegenstander tijdelijk onschadelijk wordt gemaakt. Om die reden werd nooit gekozen voor een echte stopkogel.

De keuze van het ministerie van Binnenlandse Zaken viel na veel studie en onderzoek op een compromis, de Action 3. Deze kogel werd speciaal voor de Nederlandse politie ontworpen door de Duitse munitiefabriek Dynamit Nobel. Jaarlijks gebruiken de veertigduizend agenten van de politie bij hun schieteoefeningen ongeveer tien miljoen kogels. De Action 3 kost ongeveer 90 cent per patroon, twee keer zo veel als zijn voorganger, de gladde volmantelkogel.

'Als je wordt aangevallen door een junk met een spuit, die mogelijk met aids is besmet, dan sta je als diender met de Action 3 voor een groot dilemma', zegt C. Sal, kaderlid van de ACP en munitie-expert. 'Je wilt die vent graag van je lijf houden, maar als je hem raakt loop je een flinke kans dat zo'n type dat stijf van de adrenaline staat gewoon doorloopt, terwijl de kogel daarna ook nog omstanders kan raken.'

Het doorschieten gebeurt wanneer de kogel alleen zacht weefsel raakt. Als een bot wordt geraakt, is hij wel effectief. Volgens Sal zou een oplossing kunnen zijn dat er alsnog een kogel wordt ontwikkeld met een iets grotere, maar nog niet dodelijke stopkracht.

'De Action 3 verliest 69 procent van zijn energie in het lichaam, twee keer zo veel als de oude volmantel. Misschien kan het nog 10 procent meer worden'.

Een andere oplossing waar volgens de christelijke politiebond serieus naar dient te worden gekeken is het gebruik van andere middelen. Volgens Sal kan dat de Pepperspray zijn, een spuitpistool met een goedje dat iemand snel onschadelijk maakt zonder blijvende verwondingen. Dit middel, dat het 'gat tussen de wapenstok en de kogel' kan opvullen, wordt volgens Sal in de VS al gebruikt.

Prof. dr. J. Naeyé, die het onderzoeksrapport van de VU heeft opgesteld, wil nog niets kwijt over zijn conclusies en aanbevelingen. Het rapport Onder schot, een onderzoek naar het vuurwapengebruik door de politie in Nederland in de periode 1978-1995 verschijnt in oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden