Opinie

Discussie over lhbt-rechten moet je niet verpolitieken

De ingezonden brieven van vrijdag 5 augustus.

Homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen lopen mee in de PrideWalk van het Vondelpark naar de Dam op de Roze Zaterdag tijdens EuroPride. Beeld anp
Homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen lopen mee in de PrideWalk van het Vondelpark naar de Dam op de Roze Zaterdag tijdens EuroPride.Beeld anp

Homonationalisme (1)

Met kromme tenen heb ik het opiniestuk van Ayla Schneiders en Lisa Weeda (O&D, 4 augustus) gelezen. Schneiders en Weeda laten in hun artikel blijken weinig inzicht te hebben in het politieke landschap en in de lhbt-gemeenschap. Zo schetsen zij een politiek spanningsveld waar slechts een keuze is tussen progressief links en conservatief rechts, waarbij conservatief rechts meteen gelijkgetrokken wordt aan buitensporig nationalisme (lees: PVV).

Het huidige politieke landschap is echter pluriform, met diverse stromingen waarbij links niet de facto gelijk staat aan progressief en rechts aan conservatief. Daarnaast mag de PVV dan wel nationalistisch en in enkele opzichten ook conservatief zijn, maar de partij is allerminst rechts in het sociale domein.

Zoals wel vaker wordt vanuit linkse hoek gebezigd dat het gevaar van rechts komt. Juist op het domein van rechten voor lhbt'ers hebben VVD (conservatief en progressief) en D66 (tja, is dit nu links of rechts?) veel betekend. Zonder beide partijen zou Nederland niet staan waar het nu is.

De PVV roeptoetert zoals gewoonlijk vanaf de zijlijn dat het gevaar van buitenaf komt (lees: van moslims). Dat is in geval van de lhbt-rechten evident onjuist. Zo blijkt uit een rapport van de Nationale Politie dat juist jonge, autochtone mannen agressief zijn jegens lhbt'ers. Schneiders en Weeda moeten de discussie over lhbt-rechten niet polariseren en verpolitieken. Dat vermoeilijkt het emancipatiedebat alleen maar.

Geu Luik, progressief VVD-lid, Groningen

Homonationalisme (2)

De auteurs van het opiniestuk 'Bang? vlucht niet in homonationalisme' menen dat zij 'conservatieve' homo's de les kunnen lezen. Ze hebben het daarbij onder andere over 'een geloofsovertuiging die ogenschijnlijk botst met jouw levensstijl'.

Voorwaar, dat is een fraai eufemisme. Vooral homomannen houden vaak blauwe ogen, blauwe plekken en soms erger over aan deze 'botsing', namelijk doordat zij in elkaar geslagen worden door moslims. In de biblebelt hoef je daar niet bang voor te zijn, daar heb je hoogstens te maken met afkeurende blikken.

De islam heeft een beduidend negatief effect op het welzijn en de emancipatie van lhbt'ers. Veel homo's, vooral zij die woonachtig zijn in grote steden, gedragen zich tegenwoordig daarom terughoudender. De situatie op scholen is er de laatste decennia ook niet beter op geworden.

Het geeft geen pas om met name homo's in deze de les te lezen: zij zijn geen dader, maar slachtoffer.

Wim van Hoorn, Aerdenhout.

Vleermuizenterreur

Verlaten menselijke constructies zijn blijkbaar geliefde verblijfplaatsen voor vleermuizen. Om een nieuwe functie aan oude gebouwen te geven of ze open te stellen voor publiek brengt dat problemen met zich mee, zoals bij het Airforce dancefestival op de voormalige militaire Vliegbasis Twente (Ten eerste, 4 augustus). Ik ben een natuurliefhebber, maar af en toe frons ik mijn wenkbrauwen. Twee jaar geleden fietste ik de Vennbahn in Duitsland, een prachtige fietsroute door de Eifel over een voormalige spoorbaan. Duizenden treinen denderden door de tunnels, maar nu mogen wij fietsers er niet meer doorheen: vleermuizen! Ook in Nederland kennen we het probleem. Zesduizend jaar geleden groeven mensen naar vuursteen in het Limburgse Rijckholt. Het is het oudste industriële monument van Nederland. De mijnschachten en galerijen zijn in de jaren '60 van de vorige eeuw weer uitgegraven, en vormen een geweldige plek om in aanraking te komen met de prehistorie en te zien hoe mijnwerkers destijds werkten. De locatie zou het hele jaar open moeten zijn, maar is in plaats daarvan maar een korte periode van het jaar te bezoeken, want ja: vleermuizen. Volgens natuurdeskundigen verkwanselen en versjacheren we de leefwereld van deze unieke diersoort. Maar zijn het niet de vleermuizen die een vuursteenmijn kraken en ons mensen buitensluiten? Wat een terreur!

Leo Verhart, Swalmen

null Beeld Thinkstock / Dennis Donohue
Beeld Thinkstock / Dennis Donohue

Diabetesmedicijn

Ik schrijf tegen diabetes (Voorpagina, 4 augustus) al jaren een heel effectief middel voor. Het is heel goedkoop, verlaagt de bloedsuiker en is ook nog eens heel veilig. Het betreft het medicijn bewegen.

Frank Smit, diabetesverpleegkundige, Blokker

Volksmisleiding

Hoe is het mogelijk dat Derk Jan Eppink (O&D, 3 augustus) een vlammende column wijdt aan de - volgens hem - vooringenomenheid van de Amerikaanse media ten gunste van Obama en Hillary Clinton, terwijl hij de onvergelijkelijk veel flagranter en leugenachtiger anti-Democratische agitprop van de veelbekeken tv-zender Fox News precies drie woorden waard acht: 'Aan de rechterzijde'.

Het is een staaltje van opzettelijke volksmisleiding dat inderdaad niet zou misstaan bij Fox News.

Bert Vuijsje, Amsterdam

Ver weg, maar dichtbij

Met zeer veel interesse lees ik de artikelen van correspondent Midden-Oosten Ana van Es. Bijvoorbeeld de reportage 'Kadhafi's gouden pistool is zijn glans kwijt' over de vriendengroep in Misrata, Libië (Ten eerste, 3 augustus): een verhaal van binnenuit, over gewone mensen en hun dagelijks leven in een abnormale (oorlogs-)situatie.

Tot voor kort schreef verslaggever Remco Andersen gelijksoortige stukken. Deze verhalen brengen mensen dichterbij en scheppen verbondenheid: een positief effect dat media kunnen hebben.

Ans van den Berg, Culemborg

Festivalterreur

'Vleermuis dreigt Twents dancefestival te verstoren' (Ten eerste, 4 augustus). Ik vraag me eerlijk gezegd af of met al dat spektakel de kop niet 'Dancefestival dreigt het leefgebied van zeldzame vleermuizen te verstoren' had moeten zijn. Zeer terecht dat Landschap Overijssel naar de rechter is gestapt!

Corinne Polpe, Noordeinde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden