Discussie over komst premier Servië bij Srebrenica-herdenking

Het plan van de Servische premier Aleksandar Vucic om de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van Srebrenica, twintig jaar na de massamoord, bij te wonen heeft verdeelde reacties uitgelokt. Munira Subasic van de Moeders van Srebrenica juicht zijn komst toe, maar burgemeester Camil Durakovic sprak van een provocatie: Belgrado zou volgens hem eerst moeten erkennen dat in zijn stad genocide is gepleegd.

Jan Hunin
Aleksandar Vucic, premier Servië. Beeld afp
Aleksandar Vucic, premier Servië.Beeld afp

Vrijdag had Vucic zijn voornemen aangekondigd. In Srebrenica werden in juli 1995 minstens zevenduizend moslims vermoord nadat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave binnenvielen. De slachtpartij wordt beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad op Europees grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het zou pas de tweede keer zijn dat een Servische leider eer komt betuigen aan de slachtoffers van het bloedbad. Vijf jaar geleden legde president Boris Tadic tijdens de herdenkingsplechtigheid een krans neer in Srebrenica, maar in tegenstelling tot Vucic behoorde die tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) niet tot het nationalistische kamp. Vucic zei enkele dagen na het bloedbad in het Servische parlement: 'Voor elke vermoorde Serviër zullen wij honderd moslims vermoorden.' Hij behoorde toen tot de radicale partij van Vojislav Seselj, die in Den Haag terechtstaat voor oorlogsmisdaden.

Kanttekeningen

De opvallende geste van Vucic past in het kader van de Servische toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. Van toekomstige lidstaten wordt verwacht dat ze goede relaties onderhouden met hun buurlanden. Twee jaar geleden had president Tomislav Nikolic, een partijgenoot van Vucic, al verontschuldigingen aangeboden voor de massamoord. Onlangs arresteerde Belgrado ook acht mogelijke daders.

Toch waren er kanttekeningen te plaatsen bij de toenaderingspoging van Vucic. In dezelfde toespraak waarin hij Srebrenica bestempelde als een hel noemde hij Servië het belangrijkste slachtoffer van de 20ste eeuw en verwees hij naar misdaden gepleegd door Bosnische Moslims.

De relatie met Bosnië is verzuurd sinds Zwitserland deze maand op verzoek van Belgrado Naser Oric, de bevelvoerder van de Bosniakken in Srebrenica, arresteerde. Hoewel die in 2008 door het Joegoslavië-tribunaal werd vrijgesproken, wil Belgrado hem vervolgen voor etnische zuiveringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden