Discussie over fatwa laait op

Arabische commentatoren maken zich in toenemende mate zorgen over de effecten van Iraakse burgerslachtoffers voor de toekomstige betrekkingen tussen de Arabische wereld en het Westen....

Een aantal Arabische kranten besteedt aandacht aan de oproepen tot de jihad. De islamitische geleerden zijn echter verdeeld over hoe de fatwas toegepast moeten worden. Een Saudische soennitische groep geleerden, die niet tot de officiële islamitische organisaties behoort, riep begin maart op tot een jihad tegen de kruisvaarders. Tweeëndertig gematigd conservatieve leiders uit het Saudische koninkrijk publiceerden half maart een verklaring op internet. Daarin stond dat het een grote zonde is voor elk individu of regering om direct of indirect samen te werken met de Amerikaanse regering. Weer later volgden verklaringen die de fatwas afzwakten of tegenspraken.

Dit wordt geïllustreerd door de in de Koeweitse krant Al Qabas vermelde verklaring van de schrijver Jamal Al Bana (broer van de leider van de moslimbroeders). Een oproep tot het strijden tegen de oorlog wees hij hierin af. Volgens Al Bana is de ware jihad juist het afzetten van Saddam.

Al Ahram

De Egyptische krant Al Ahram is bezorgd over de verheviging van de strijd en de toename van het aantal burgerslachtoffers en citeert de bekende Egyptische schrijver en Nobelprijswinnaar Nagib Mahfuz die zegt: 'dit toont de omvang van de gevaren aan waaraan de Iraakse burgers bloot staan, een resultaat van deze stompzinnige oorlog'. Ook benadrukt Mahfuz dat de oorlog een nauwkeurig beleid vereist, omdat de oorlog de Arabisch-westerse betrekkingen een diepe wond zal toebrengen die in geen jaren zal helen. De westerse adviezen en ervaringen die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van de Arabische wereld zijn nu zelf ten prooi gevallen aan afkeuring.

Na twee weken oorlog is de opinie van de Arabische straat unaniem voor de veroordeling van de oorlog, maar bovenal heersen er bittere gevoelens en is er sprake van gekrenkte trots. Al Ahram sluit af met de eerdere waarschuwing van de Egyptische president Hosni Mubarak: 'Deze oorlog leidt tot honderd Bin Ladens en een nieuwe golf van terrorisme'.

Al Quds Al Arabi

In een commentaar met de kop 'De media als het juiste wapen in de oorlog' prijst de krant Al Quds Al Arabi de Iraakse regering om haar succesvolle mediaoorlog. Zij heeft op een slimme manier de mediaoorlog gevoerd en de andere partij op de zenuwen gewerkt door schijnbare objectieve berichten te ontmaskeren. Amerikaanse functionarissen, met minister Donald Rumsfeld aan het hoofd, waren verrukt toen de Iraakse minister van Communicatie, Mohammed Al Sahaf, de laatste toespraak van Saddam Hussein voorlas, waarin hij zijn volk had opgeroepen tot de jihad. Zij zagen hierin een bewijs voor zijn dood, of dat hij geraakt was tijdens de eerste Amerikaanse aanval. Zij vergaten echter dat de Iraakse mediatactiek erop gericht is om de berichten van westerse media door te geven en in de laatste fase te ontkennen. 'Mohammed Al Sahaf (met de toepasselijke achternaam 'mediaman', red.) is inmiddels een tv-ster geworden met zijn militaire kostuum en zijn spontane manier van redevoeren', aldus Al Quds. De Irakezen hebben hun hoofdstad opengesteld voor een leger van buitenlandse correspondenten en geven hen een zo'n groot mogelijke vrijheid, iets dat in de 'Hebreeuwse staat' nooit is voorgekomen.

Addustour

Het commentaar van de Jordaanse krant Addustour onder de kop 'Eén lijn achter een wijs bestuur' gaat in op een gesprek met koning Abdallah II. Hij zegt daarin dat de basis waarop de opeenvolgende Jordaanse generaties geregeerd hebben, dezelfde is als die van nu en morgen.

'Wij zijn in harmonie met onszelf en met ons volk dat de agressie tegen Irak afkeurt', aldus Abdallah. Hij benadrukte de historisch goede band met Iraakse volk en de gedane inspanningen om de oorlog te voorkomen en af te keuren. Jordanië zal haar binnenlandse en buitenlandse politieke beleid door niemand laten beïnvloeden. Zelf is het ook niet van plan zich met de binnenlandse politiek van Irak te bemoeien of met de vorming van een nieuwe regering.

Jordanië heeft voor zijn positie tijdens de Tweede Golfoorlog een prijs betaald en nomineert zich nu voor het betalen van een nieuwe prijs. Koning Abdallah roept zijn volk op om één lijn te trekken en alle twijfel over de Jordaanse integriteit te laten varen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden