Discussie ‘kwetst’ Chinezen

’Beeld van China wordt beschadigd met ongefundeerde beweringen.’..

Van onze verslaggevers Sacha Kester en Remco Meijer

AMSTERDAM De Chinese ambassadeur in Nederland vindt dat de discussie die nu wordt gevoerd over de mensenrechtensituatie in haar land de gevoelens van het Chinese volk kwetst. Zij acht het niet aanvaardbaar ‘het beeld van China in de westerse wereld met ongefundeerde beweringen te schaden’, nu de Olympische Spelen snel naderbij komen.

Dat schrijft ambassadeur Xue Hanqin vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant. De discussie over de mensenrechten in China is opgelaaid nadat cabaretier Erik van Muiswinkel op Oudejaarsdag in een opiniebijdrage de hoop uitsprak dat Nederlandse atleten deze zomer niet naar Peking zouden afreizen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft mensenrechten tot speerpunt van zijn buitenlandbeleid verklaard.

In het artikel van Xue Hanqin staat dat zij onlangs een gesprek heeft gevoerd met de Nederlandse directeur van Amnesty International, Eduard Nazarski, en met Arjan Hamburger, de Nederlandse ambassadeur voor de mensenrechten. ‘Zij erkenden de grote inzet van China op het gebied van mensenrechten en de resultaten die daarbij zijn geboekt’, schrijft de ambassadeur.

Amnesty bevestigt dat een dergelijk gesprek heeft plaatsgevonden. ‘China is op sociaal-economisch terrein tot verbeteringen gekomen, al kunnen ook daar kanttekeningen bij worden geplaatst’, zegt een woordvoerder. ‘Maar als een verbetering wordt gesuggereerd op het terrein van de klassieke mensenrechten, dan klopt dat gewoon niet. China moet zich houden aan de standaarden die het land zelf heeft onderschreven, maar dat doet het niet.’

Vandaag vindt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag een rondetafeloverleg plaats over het onderwerp. Aanwezig zijn minister Verhagen, staatssecretaris Bussemaker (Sport), Erica Terpstra (voorzitter NOC*NSF), Nazarski van Amnesty en de Chinese ambassadeur. Er zal gediscussieerd worden over de vraag of sporters zich wel met politiek moeten bezighouden en of sport gebruikt mag worden om mensenrechtenkwesties aan de orde te stellen.

Trinko Keen, tafeltennisser en voorzitter van de NOC*NSF Atleten Commissie, schreef woensdag in de Volkskrant dat het ‘volstrekt onredelijk’ is om atleten in een publiek debat te trekken over een onderwerp waar ze geen verantwoordelijkheid voor dragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden