Discussie in Oostenrijk over ziekte minister

Kan Alois Mock, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken én Parkinson-patiënt, nog langer in functie blijven? Belemmert zijn ziekte hem niet te veel in zijn werk?...

DPA

WENEN

Sinds Mock (60), die Oostenrijk de Europese Unie binnenleidde, vorige week met zijn Britse arts Gerald Stern zijn ziekte bekendmaakte, zijn politici, journalisten en medici in een fel debat verwikkeld of de minister nog wel tegen de belastingen van zijn werk is opgewassen. Het was in Oostenrijk een publiek geheim dat Mock ziek is, maar hij heeft dat zelf nooit willen toegeven.

De minister trekt zich niets van de polemiek aan. Demonstratief heeft hij zijn reisplannen tot ver in 1996 vastgelegd; hij is vastbesloten tot het einde van de parlementaire periode in 1998 aan te blijven.

Zijn arts heeft zijn ziekte als 'licht' en 'goedaardig' aangemerkt. Parkinson beïnvloedt de handelingsbekwaamheid van de minister niet negatief, zei hij. Het progressieve weekblad Profil denkt daar anders over. Het eiste deze week dat een onafhankelijke medische commissie oordeelt over Mocks geschiktheid voor zijn werk.

Chefredacteur Hans Rauscher van de populistische krant Kurier, die Mock regelmatig vergezelt op diens ambtsreizen, zegt dat niets te merken is van een negatieve invloed van de ziekte op het werk van de minister. Het weekblad News neemt het ook voor de minister op. Zijn heengaan zou betekenen dat Oostenrijk zijn laatste 'politieke standbeeld' van de naoorlogse geschiedenis verliest.

De krant Der Standard daarentegen heeft al een scenario klaarliggen voor het aftreden van de minister. De huidige vice-kanselier en voorzitter van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP), Erhard Busek, zou een goede opvolger zijn. De wisseling zou zich volgens de krant in april kunnen voltrekken.

Verscheidene media verwijten Mock dat hij zijn ziekte jarenlang heeft verzwegen. Mock zegt echter dat hij de bevindingen van de medici heeft 'verdrongen' en aanvankelijk weigerde te geloven dat hij ziek was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden