'Discriminerende' VVD-wet over vestiging Antillianen kansloos ten onder in Kamer

De omstreden Bosman-wet is van tafel. Ruim vier jaar werkte VVD-Kamerlid André Bosman aan een initiatiefwet die de vestiging van rijksgenoten uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland zou moeten reguleren. Dit om hier een perspectiefloos bestaan of, erger, leven in de criminaliteit te vermijden. Maar tijdens een zoveelste Kamerdebat woensdag trokken alle partijen, met uitzondering van de VVD en PVV, hun handen er definitief vanaf.

VVD-Kamerlid André Bosman.Beeld anp

'Teleurstellend ja', zei Bosman na afloop. Hij had zijn wetstekst herzien na een nieuwe adviesronde bij de Raad van State. 'Maar vroeg of laat komt een wet als deze er een keer', aldus Bosman. 'Ik heb naar een debat geluisterd waarin iedereen de problematiek heeft onderkend. Veranderingen in het Koninkrijk zijn niet het werk van een dag. Mijn initiatief is de steen in de rivier die op den duur de loop van de rivier zal veranderen.'

Bosmans voornaamste rechtvaardigingsgrond om vestigingseisen te stellen aan mensen uit de drie Caribische landen, is dat die landen dat ook doen aan Nederlanders die daar willen wonen. Dat doen zij met een zogenoemde Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU). Het gaat onder andere om eisen aan opleiding, werk en inkomen. Bosman wil die hier ook, voor verblijf tijdens de eerste vijf jaar, met name om de overkomst van criminele Antillianen een halt toe te roepen. Hij haalde de problemen in Terneuzen, Zwolle en Den Helder aan, waar Antillianen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit.

Kritiek

Maar uit juridische hoek kreeg Bosman veel kritiek. Het wederkerigheidsargument zou niet op kunnen gaan, omdat de drie eilanden veel kleiner zijn, kleinere economieën hebben en hun absorptievermogen voor nieuwe inwoners beperkt is. Hoewel het regeerakkoord van 30 september 2012 bepaalt dat het personenverkeer binnen het Koninkrijk geregeld zou worden, ging coalitiegenoot PvdA niet mee in het VVD-initiatief. 'Het is een discriminerende wet', zei PvdA-Kamerlid Roelof van Laar.

Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma liet de PvdA daarmee andermaal, na onder meer het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit, de VVD buigen voor de wensen van de sociaal-democraten. Fritsma: 'De VVD heeft zich zwaar laten piepelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden