Discriminatie

Het OM gaat imam El-Moumni vervolgen wegens zijn uitspraken over de 'schadelijkheid' van homoseksualiteit voor de samenleving (de Volkskrant, 6 december)....

ZWOLLE Koos Nuninga

Ten eerste is de fundamentalistische protestant Leen van Dijke na het plegen van een soortgelijke homofobe uitspraak door de Hoge Raad vrijgesproken. Waarom zou een fundamentalistische moslim (na 11 september) dan nu opeens wel strafrechtelijk veroordeeld moeten worden? Ten tweede kan iemand als Pim Fortuyn (Leefbaar Nederland) ongestoord roepen dat de islam een 'bedreiging' zou zijn voor de 'westerse beschaving'. Alsof dat niet discriminerend is.

Van Dijke en El-Moumni willen niet inzien dat seksuele geaardheid een onvervreemdbaar onderdeel van iemands identiteit is. Stigmatiserende opmerkingen over homoseksualiteit kwetsen daarom per definitie homoseksuele mensen. Fortuyn op zijn beurt wil niet erkennen dat religieuze belevingen ook een wezenlijk deel van iemands bestaan kunnen zijn, met name voor allochtone mensen in Nederland. De islam, een godsdienst die op vele manieren beleden wordt, kan Fortuyn daarom niet zomaar generaliserend afdoen als een 'bedreiging'.

Indien het OM consequent zou zijn, zou het ook Pim Fortuyn strafrechtelijk wegens discriminatie moeten vervolgen. Maar het is onwenselijk indien juristen het laatste woord zouden hebben over levensbeschouwelijke zaken. Laten we daar het publieke debat voor gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden