Column

Discriminatie veroordelen én goedpraten, een kunst op zich

Hij had geen aanwijzingen dat dát het was. En dat was maar goed ook, want 'discriminatie is gewoon ontzettend fout.' Halbe Zijlstra legde in het NOS-journaal rustig uit wat er wel aan de hand was. Bepaalde bevolkingsgroepen zijn nou eenmaal zwaarder vertegenwoordigd in criminele activiteiten en 'sommige mensen' worden dus 'wat vaker' aangehouden. Dat gold voor 'deze meneer' en 'waarschijnlijk' ook nog wel voor andere meneren. Ontzettend vervelend natuurlijk, maar dat betekende nog niet dat er dan 'per definitie' sprake is van discriminatie. Waar we hier mee te maken hadden, waren 'de negatieve gevolgen van het feit dat je bij risico-inschatting kijkt naar bepaalde kenmerken'. Maar goed, verder geen discriminatie dus. Niet dat hij moeite heeft met etnisch profileren. Man, hij had zichzelf laatst bij de Toppers in een beeldige regenboogblouse nog heerlijk etnisch geprofileerd.

Beeld anp

Dat de dienstdoende agenten, de korpsleiding én zijn eigen minister al deemoedig hadden toegegeven dat Typhoon ('de rapper Typhoon', red.), was aangehouden op basis van huidskleur, maakte voor Halbe niet uit. De Betrouwbare Mannetjes, beiden zo wit als een melkvlek op een doktersjas, hebben het hem vaak zien doen, maar het is toch elke keer weer een klein wondertje van schaamteloosheid. Een mooi bedje opmaken om de boel netjes te houden als je de zwakkeren van de samenleving in het gezicht spuugt. Beetje afzwakken hier, beetje overdrijven daar. Discriminatie veroordelen én goedpraten met enkel een komma ertussen. Het is een kunst op zich.

Zo lopen sommige kelders nou eenmaal 'wat vaker' onder, en dat is natuurlijk ontzettend vervelend voor de mensen die het overkomt, maar dat wil nog niet zeggen dat er sprake is van klimaatverandering. En als je kijkt naar bepaalde kenmerken, heeft het misschien alle schijn van genocide, maar dat wil nog niet zeggen dat er per definitie sprake is van genocide. En dat is maar goed ook, want genocide is gewoon ontzettend fout. Net als etnisch profileren. Of, zoals Halbe zou zeggen, de kwestie van het etnisch profileren.

De borstvergrotingen, een vrolijkvoorjaarfolder van de HEMA, het aanwakkeren van de angst voor vluchtelingen door hun aantal te overdrijven of ze te vergelijken met Willem Holleeder, niets doet 'deze meneer' het broekje meer bollen dan een nieuwe rel over discriminatie of racisme. En dat hij dat allemaal namens de VVD mag doen, waardoor zijn praatjes nog een zwakschijnend aureool van fatsoen krijgen, is de extra vinger in de kont bij zijn toch al stevige orgasme.

Inderdaad, bepaalde groepen zijn nou eenmaal zwaarder vertegenwoordigd in criminele activiteiten. Dat weet hij als fractievoorzitter als geen ander. En toch hoeft Halbe niet te vrezen. Iemand met zijn profiel wordt nooit aangehouden. Knappe hatchback, gunstige bijtelling. De kleerhanger voor het jasje van zijn pak netjes achter de hoofdsteun bevestigd. Nee, niks aan de hand, keurige meneer. Ongestoord het land door met een kofferbak vol dildo's, verstop-eitjes, en andere smerige zaakjes. Als het maar verkoopt.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Ne me Kiki pas...

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.