Discriminatie op leeftijd treft kwart Nederlanders

Een kwart van de Nederlanders heeft ooit te maken gehad met leeftijdsdiscriminatie. Vooral bij het zoeken naar werk komt dit voor; sollicitanten worden afgewimpeld omdat ze te oud zijn, of juist te jong....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dit blijkt uit een steekproef onder ruim achthonderd mensen van achttien jaar of ouder. Het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie (LBL) liet deze onlangs uitvoeren.

Om het probleem verder in kaart te brengen houdt het LBL volgende week donderdag een 'landelijke melddag'. Nederlanders kunnen dan telefonisch hun ervaringen met leeftijdsdiscriminatie doorgeven. Ook de ouderenbonden, de vakbonden en het ministerie van VWS werken mee aan de melddag. Ze willen 'dit buitengewoon moeilijk uit te roeien fenomeen' - aldus CNV-voorzitter A. Westerlaken - gezamenlijk te lijf gaan.

Staatssecretaris Terpstra van VWS verzoekt de instellingen die haar ministerie subsidieert, leeftijdseisen voor bestuursfuncties uit hun statuten te schrappen. Dit op straffe van intrekking van de subsidie. Terpstra gaat de overige leden van de regering aansporen hetzelfde te doen. Ze zei dit gisteren tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten in Den Haag.

Westerlaken nam niettemin de gelegenheid te baat om het regeringsbeleid onder vuur te nemen. Hij stelde dat de positie van ouderen er met de afschaffing van de Ziektewet niet beter op wordt. 'Het kabinet blijkt geweldig in staat de eigen doelstellingen te saboteren.'

Een directe relatie tussen leeftijdsdiscriminatie en de gemiddeld hogere lonen van oudere werknemers - jongeren zijn goedkoper en verdringen ouderen op de arbeidsmarkt - wees de CNV-voorman van de hand: 'Je kunt niet hele stapels wensen op één cao stapelen.' Bovendien zijn oudere mensen volgens Westerlaken breder inzetbaar.

Discriminatie op leeftijd wordt door de ondervraagden aanzienlijk vaker met ouderen dan met jongeren geassocieerd, en vooral in verband gebracht met het zoeken naar werk. Op het terrein van verzekeringen en geldzaken is deze vorm van discriminatie minder bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden